Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

СТИЛСКО-ЈЕЗИЧКО ОБЛИКОВАЊЕ УСМЕНОГ И ПИСАНОГ ТЕКСТА

Објављено: 14.05.2012. 08:54
У Бијелом Пољу је 8. маја 2012. године, у ОШ „Марко Миљанов“, одржан једнодневни семинар на тему Стваралаштво ученика – стилско-језичко обликовање усменог и писаног текста. Семинар је реализован у оквиру Пројекта Како ученицима помоћи да стварају усмене и писане, умјетничке и неумјетничке текстове, а учесници су били наставници из ОШ „Марко Миљанов“, ОШ „Душан Кораћ“ и ОШ „Ристо Ратковић“, укључени у пројекат. Домаћин семинара је, као и прошлог пута, била ОШ „Марко Миљанов“.

На семинару су разматране сљедеће теме: Принципи текстуалности – пасус и његово развијање, Стил и језик у тексту И – правописно уобличавање текста, Стил и језик у тексту ИИ – избјегнимо замке бирократског стила и Примјена предложених методских поступака – искуства из наставе.

Семинар је дио обуке наставника за коректно и успјешно подучавање ученика у области усменог и писменог изражавања ученика, па је прва радионица, у ствари, наставак претходног семинара Пут ствараоца. Стога је у оквиру те радионице разматран пасус као посебна цјелина и подесно механичко средство помоћу којег писац, с обзиром на читаоца, повезује грађу која се односи на једну идеју у тексту. И у пасусу као дијелу текста писац треба да примјењује принципе компоновања. Као што он увијек треба да има у виду јединство појединости у вези са главном идејом коју развија током цијелог излагања, тако се и у пасусу развија једна замисао, која је главна за пасус у цјелини. Сваки пасус за себе својом унутрашњом организацијом представља чврсто јединство. Да би се то јединство остварило, све појединости унијете у један пасус треба да допринесу развоју основне замисли пасуса. Радионицу је водила др Душанка Поповић.

У оквиру радионице Стил и језик у тексту И – правописно уобличавање текста, анализирани су ученички радови и уочена најчешћа одступања од правописне норме, анализирани примјери који се односе на та одступања, а затим и различите недоумице из те области на које наилазе и наставници и ученици. Радионицу је водила др Сања Шубарић.

Радионицом Стил и језик у тексту ИИ – избјегнимо замке бирократског стила указано је на погубни продор бирократског стила у многе текстове који су свакодневно око нас, а нажалост све чешће се чује и у говору. Тај стил карактарише номинализација и непотребно гомилање ријечи. Учесници семинара су кориговали текстове из дневне штампе у којима су очигледне бирократске фразе и промишљали о јасности и прецизности доброг стила. Закључак учесника семинара био је да изговорена и написана ријеч мора бити артикулисана, гипког стила и прецизног језика, како бисмо се што боље и прецизније изразили и како би се избјегле манипулације језиком. Радионицу је водила Нађа Дурковић.

Искустава из наставе из све три бјелопољске школе, показала су да понуђени методски поступак активира све ученике (сви ученици пишу) и развија њихову самосталност на овом пољу (у изради састава не учествују родитељи). Наставници су, као и њихове колеге из Подгорице и Бара, истакли да се ученицима посебно допада што могу да изаберу тему о којој ће писати, затим што имају прилику да се консултују са наставником и другарима у односу на садржину и композицију текста, али и могућност писања унапријеђене верзије текста. Занимљиво је да су ученици из ОШ „Душан Кораћ“ истакли и препознали писање плана текста као посебно важну и њима корисну фазу у настанку текста. Тако ученица ИВ разреда Мајда Шукурица каже: „План ми помаже при писању због правилног слиједа догађаја. Не дозвољава ми да залутам и служи ми као путоказ. Помаже ми при сакупљању идеја и уз њега сам сигурнија.“ Њена другарица Надина Салемовић истиче: „План ми помаже при писању било каквих састава и прича. Када користим план не могу одлутати од теме. Када нијесам користила план писала сам предуге саставе који су били досадни. План ми помаже да уљепшам свој текст и да он не буде досадан већ насупрот, занимљив са пуно описа и епитета.“
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?