Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

КАКО ДОБРО ОБЛИКОВАТИ ТЕКСТ

Објављено: 06.06.2012. 09:51
Једнодневни програм обуке Стваралаштво ученика – стилско-језичко обликовање усменог и писаног текста, реализован је у Подгорици (15. маја 2012. године) у Заводу за школство и у Бару (31. маја 2012. године) у ОШ „Блажо Јоков Орландић“. Семинар је дио обуке наставника за коректно и успјешно подучавање ученика у области усменог и писменог изражавања. Учесниици су били наставници из Подгорице, Никшића и Бара укључени у Пројекат.

Програм је обухватио теме које се односе на принципе текстуалности (пасус и његово развијање), композицију текста, језик и стил усменог и писаног текста са посебним освртом на правопис и бирократски стил који се, нажалост, све чешће користи у говору и писању. Радионице су водиле др Сања Шубарић, Нађа Дурковић и др Душанка Поповић.

Искуства примјене предложеног методског поступка у настави из десет основних школа из три општине, показала су, као и у Бијелом Пољу, да понуђени приступ доприноси унапређењу знања и вјештина ученика свих узраста када је наведена област у питању. Избор наслова, израда плана, консултације и могућност израде унапријеђење верзије сопственог текста и даље се истичу као посебан квалитет процеса стварања текста.

Тако ученици из ОШ „Вук Караџић” из Подгорице кажу сљедеће: Андреа Шарац, ИИИ/2: Када је учитељица рекла да поново пишемо исти састав, уплашила сам се. Мислила сам да ја то не умијем. Али, када сам се потрудила било је много боље. Похвалиле су ме учитељица и другарице. Била сам много срећна. Илија Вујачић, ВИ/2: Уз помоћ плана средио сам своје мисли и лако написао састав. Консултације са наставницом помогле су ми да сам поправим што је требало. Из ОШ „Србија“ из Бара, ученици кажу: Кристина Луколић, ВИИИ/б: Мој главни проблем приликом писања био је како почети састав, шта написати у уводу, а шта у разради. Писала сам без неког плана, моји састави су били пуни набацаних реченица, јер сам сматрала да је потребно написати што више да бих добила добру оцјену. Често ме је наставница упозоравала да се удаљавам од теме и пишем превише опширно. Али сада, захваљујући плану рада који лако направим на основу сакупљене грађе и одређивања предмета и тачке гледишта, не удаљавам се од теме и пишем са лакоћом. Сада састављам брже и са задовољством јер знам шта да пишем. Денис Загањор ВИИИ/б: Ја сам се радовао док сам састављао причу на овакав начин. Иако сам до сада лоше писао и мислио да ја то не могу научити, сад знам да могу. Једва сам чекао да прочитам састав пред разредом, а раније то нијесам волио. Код куће су ми увијек помагали да нешто напишем.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?