Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПИСМЕНОСТИ – 8. септембар 2012.

Објављено: 10.09.2012. 08:18
Међународни дан писмености, на иницијативу Унеска, утемељен је у септембру 1965. године у Техерану, на Свјетској конференцији министара образовања, како би се једном годишње међународна заједница подсјетила на значај и статус писмености у свијету.

Иако се током претходних деценија овај Дан обиљежавао свуда у свијету, у Црној Гори је, по први пут, обиљежен ове године, на иницијативу Завода за школство, стручног тима Пројекта Како ученицима помоћи да успјешно стварају усмене и писане, умјетничке и неумјетничке текстове (др Душанка Поповић, Нађа Дурковић, др Сања Шубарић, мр Дијана Лаковић и Александра Вешовић Ивановић), као и наставника из 13 основних школа укључених Пројекат.

У школама су се дешавале занимљиве активности којима се настојало упутити на значај писмености за живот, рад и напредак појединца и заједнице у којој живи. Тако су ученици уживали у разговорима са писцима (Драгана Кршенковић Брковић, Ксенија Поповић, Блага Журић Благоје Вујисић, Никола Минић...), размјењивали књиге и часописе, читали своје приче и представљали своје књиге другарима, са родитељима и наставницима унапређивали информатичку писменост, одвојили вријеме само за читање, изводили позоришне представе по сопственим драматизацијама прича које су читали, припремали, реализовали или слушали презентације о писмености кроз историју, изводили перформансе на ту тему и многе друге активности. Осим ученика, у активности су били укључени родитељи и наставници.

У Подгорици је централна свечаност организована у ОШ „Радојица Перовић“. У ОШ „Марко Миљанов“ у Бијелом Пољу програм је имао оригиналан наслов: Писменост као слобода и одвијао се кроз низ занимљивих активности: Књига је јединствена, преносива магија (посјета школској библиотеци – читамо омиљену бајку), Огрлица од слова и гласова (ученици и родитељи другог разреда у холу школе заједно стварају), Стихови на дар (писци гости), Бирајте књиге, као што бирате пријатеље (посјета штампарији и градској библиотеци), У част нашег писца и војводе Марка Миљанова (израда одјељенске књиге о Марку Миљанову) У свијету електронске писмености, Препоручујемо…обавезно прочитајте (наставници међусобно размењују књиге које радо читају), Друга шанса (трибина о описмењавању одраслих). Програми за обиљежавање овог Дана и у другим школама били су разноврсни и ученицима занимљиви.

Иницијатори наведених активности надају се да ће се сљедећи године овај Дан обиљежити у свим школама у Црној Гори, те да ће се писмености као фактору напретка друштва на готово свим пољима, посветити пажња коју завређује.

Детаљније о обиљежавању Међународног дана писмености можете наћи на овом сајту, на адреси

хттп://www.ззс.гов.ме/рубрике/пројекти/пројекти/циталацка_писменост/

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?