Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: У Црној Гори тренутно борави 45.843 туриста

Објављено: 06.09.2013. 19:43 Аутор: Министарство одрживог развоја и уризма

На данашњи дан у Црној Гори борави 45.843 туриста што је за 5% више у односу на исти период прошле године.

Током јула и августа Монтенегро Цустомер Царе центар Националне туристичке организације Црне Горе 1300 примио је укупно 4.042 позива, што је за 17,91% више него у истом периоду прошле године.

Највећи број позива у посматраном периоду (око 2750) се односио на пружање туристичких информација: о смјештајним капацитетима, туристичким излетима, мјестима за провод, затим о процедури наплате боравишне таксе и пријави боравка туриста и сервисним информацијама попут стања на путевима и временским приликама, као и редовима вожње у друмском и авио саобраћају. Подаци говоре да је у 2013. години Цалл центар пружио за 34,78% више информација него у истом периоду прошле године.

Ове године забиљежен је и значајан број похвала на изузетно богат културни и забавни програм, како на приморју, тако у осталим регијама Црне Горе, као и на ажурност инспекцијских служби.

Од јула до краја августа ове године забиљежно је 1235 притужби, што је за 9% мање него прошле године.

Туристи су и ове године у највећој мјери пријављивали неправилности на плажама (непоштовање прописа о заузетости плаже мобилијаром, непостојање кабина за пресвлачење, канти за отпатке), дилере смјештаја, квалитет смјештаја, гужве у саобраћају, нередовно напајање електричном енергијом, гомилање отпада и стварање нелегалних депонија.

Проблем који је био изузетно изражен и доминантан у свим приморским градовима претходних година, проблем буке из угоститељских објеката, ове године је смањен за 32%, а у критичним зонама попут Игала, Сутомора и Мале плаже број притужби на буку се смањио за чак 48%.
Ове године Цалл центар биљежи и мање притужби у вези са нелегалном наплатом паркинга, поготово када су у питању Чањ и Јаз, за 43%. Овом податку је сигурно допријнијело уређење шеталишта у Чању и то што је онемогућено паркирање на самој плажи, које је било главни разлог незадовољства туриста.

Судећи по удвострученом броју позива, проблем који је посебно иритирао туристе јесу нелегални издаваоци смјештаја и дилери смјештаја дуж магистралних путева, на главним раскрсницама, на уласку у град и сл. Највише притужби је стигло из Улциња, а потом слиједе Игало, Сутоморе и Будва.

На нивоу прошле године остале су притужбе у вези са неиздавањем фискалних рачуна. Предмет притужби и ове сезоне је гомилање смећа и депоније и то у Сутомору, Чању, Шушњу, дуж магистралног правца Бар-Улцињ, затим Паштровачка гора, Близикуће, Буљарица, Крашићи и Беране.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?