Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

"Родна равноправност у међународним документима - ЕУ"

Објављено: 12.02.2014. 22:01 Аутор: ОРР

Равноправност жена и мушкараца је основ сваког демократског развијеног друштва. Постигнута равноправност полова подразумијева једнак положај жена и мушкараца у друштву, једнаке могућности и најзад, једнаке користи од резултата рада у свим областима приватног и јавног живота. Црна Гора предузима све потребне мјере како би унаприједила права жена у свом друштву примјењујући стандарде Европске Уније.

Стратешки циљ Црне Горе у спровођењу родне равноправности на међународном нивоу је интеграција политике родне равноправности у све међународне процесе и односе. Црна Гора као потписница бројних међународних докумената из области женских права, међу којима је и Конвенција о елиминацији свих облика дискриминације жена ( ЦЕДАW), води политику у складу са поштовањем опште прихваћених стандарда у области родне равноправности.

2005. године Канцеларија за родну равноправност објавила је прву књигу,,Родна равноправност у међународним документима - Европска унија”. У међувремену је донешен одређени број нових докумената из области родне равноправности и сходно томе услиједило је друго издање публикације.

Одељење за послове родне равноправности Министарства за људска И мањинска права се захваљује Канцеларији УНДП-а у Црној Гори, која је препознала важност овог пројекта и пружила своју финансијску подршку за превођење међународних докумената

.

Овдје можете преузети друго допуњено издање публикације "Родна равноправност у међународним документима -ЕУ"
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?