Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Пејановић-Ђуришић у посјети ОЕБС-у: Црна Гора - фактор у изградњи стабилности и међусобног повјерења на Западном Балкану

Министарка одбране проф. др Милица Пејановић-Ђуришић сусрела се током званичне посјете ОЕБС-у, са генералним секретаром те организације Ламбертом Занијером.

Министарка Пејановић-Ђуришић је у разговору изразила задовољство досадашњом сарадњом са ОЕБС-ом, нарочито у политичко-војној димензији и нагласила значај регионалних иницијатива, уз позив амбасадору Занијеру да учествује на министарској конференцији која ће се одржати у Црној Гори половином октобра текуће године. Она је посебно нагласила значај ОЕБС-а у стабилизацији прилика у Украјини, изразивши спремност Црне Горе да подржи рјешавање украјинске кризе на миран начин, уз пуно поштовање политичке независности, суверенитета и територијалног интегритета те земље. Министарка је информисала домаћина и о приоритетима Црне Горе у контексту евроатланских интеграција и активностима које Министарство одбране спроводи у реформи сектора одбране. 

Амбасадор Занијер је захвалио на представљеним резултатима реформе црногорског сектора одбране и реализацији низа пројеката који се спроводе у сарадњи са ОЕБС-ом, наглашавајући успјех у реализацији МОНДЕМ програма који је препознат као пројекат успјешне сарадње ОЕБС-а и Црне Горе. 

У наставку посјете ОЕБС-у, министарка Пејановић- Ђуришић је учествовала на Форуму за безбједносну сарадњу. У свом обраћању изразила је захвалност чланицама ОЕБС-а на до сада опредијељеним средствима за реализацију МОНДЕМ програма и позвала их на наставак подршке до његове коначне имплементације и завршетка. 

О искуствима управљања и имплементације МОНДЕМ програма говорили су и шефица Мисије ОЕБС-а у Црној Гори Јанина Хребичкова и стални представник УНДП-а Растислав Врбенски.

Представници држва чланица ОЕБС-а честитали су Влади Црне Горе и Министарству на посвећености у спровођењу реформи у сектору одбране и рјешавању вишкова наоружања, истичући значај Црне Горе у процесу изградње стабилности и међусобног повјерења у региону Западног Балкана. 

Европска унија је у својој изјави изразила задовољство постигнутим резултатима у досадашњој имплементацији МОНДЕМ програма, наглашавајући потребу даље подршке и позвала Мисију ОЕБС-а да настави са активностима на том плану.

Министарство одбране / Биро за односе са јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?