Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка одбране Милица Пејановић-Ђуришић разговарала са секретаром за одбрану САД-а Чарлсом Хегелом

Министарка одбране проф. др Милица Пејановић-Ђуришић у оквиру званичне посјете Сједињеним Америчким Државама састала са се секретаром за одбрану САД-а Чарлсом Хегелом.

Током разговора, министарка Пејановић-Ђуришић је потврдила спремност и посвећеност Црне Горе у погледу реализације активности из евроатлантске агенде, посебно у областима које су захтијевале додатне резултате и унапређења. Истакла је да је постигнут значајан напредак у областима владавине права и борбе против корупције, повећању подршке јавног мњења за придружење НАТО Алијанси, наставку реформи у безбједносном сектору, као и наставку опремања и модернизације Војске Црне Горе. У том контексту је изразила очекивање да ће ниво припремљености Црне Горе и остварени напредак на адекватан начин бити препознат и верификован на предстојећем НАТО Самиту у Велсу. При томе, министарка Пејановић-Ђуришић је истакла увјерење да процес евроатлантских интеграција који се реализује у Црној Гори значајно доприноси побољшању укупне ефикасности и квалитета кад је у питању изградња институција система и демократски развој друштва у цјелини.

Говорећи о билатералној сарадњи са САД на пољу одбране, министарка Пејановић-Ђуришић је оцијенила да је досадашња сарадња на војно-војном плану веома садржајна и корисна за даљи развој способности и интероперабилности припадника Војске Црне Горе, посебно када су у питању едукација и обука припадника Министарства и Војске, као и опремање јединица савременом опремом. У том смислу је изразила и очекивање да се та сарадња у наредном периоду може проширити и на остале области. Подсјетила је секретара Хегела о учешћу припадника Војске Црне Горе у међународним мисијама и операцијама, прије свега у мисији ИСАФ у Авганистану, али и у мисијама УН УНМИЛ у Либеријии ЕУ Аталанта у водама Сомалије. Информисала је саговорника да је у плану упућивање наших припадника у мисије ЕУ у Малију и Централноафричкој Републици, за шта је Скупштина Црне Горе недавно усвојила одлуку.

Секретар за одбрану САД Чарлс Хегел је истакао да је Црна Гора у претходном периоду остварила значајан напредак по питању модернизације и реформе сектора одбране. Говорећи о предстојећем НАТО Самиту, охрабрио је Црну Гору да настави са реформским процесима, изражавајући пуну спремност за наставак подршке. Секретар Хегел је посебно одао признање резултатима које остварују припадници Војске Црне Горе у међународним мисијама и операцијама, исказујући подршку у настојањима Црне Горе да и на овај начин доприноси изградњи глобалног мира и стабилности.

Током састанка саговорници су размијенили мишљење и о актуелној безбједносној ситуацији у Украјини и могућим импликацијама на регион Југоисточне Европе.

modНакон састанка са секретаром Хегелом, министарка Пејановић-Ђуришић је у Пентагону обишла меморијалну собу посвећену жртвама страдалим у терористичком нападу на Пентагон 11.септембра 2001.године и уписала се у спомен књигу.

Министарка Пејановић-Ђуришић се састала и са помоћником Државног секретара САД за политичко-војна питања, Пунетом Талваром. Том приликом га је упознала са оствареним реформама као и очекивањима од предстојећег НАТО самита у Велсу. Министарка је истакла да Црна Гора у континуитету и на одржив начин реализује реформе које стварају основу за имплементацију стандарда и критеријума које предвиђа процес евроатлантских интеграција. Такође, нагласила је да је Црна Гора посвећена даљем унапређењу добросусједских односа и сарадњи са земљама у окружењу како би се осигурала безбједност и створили повољнији услови за економски напредак.

Помоћник Талвар се сагласио да је Црна Гора остварила значајне резултате у процес уприступања НАТО. Изнио је увјерење да ће партнери препознати ниво припремљености Црне Горе за чланство у НАТО и охрабрио је Црну Гору да у сусрет предстојећем самиту, настави са динамичним спровођењем релеватних реформи.

Министарка је, такође, разговарала и са директором Канцеларије Стејт Департмента за Јужну и Централну Европу Џонатаном Муром. Том приликом саговорници су размијенили мишљења о ситуацији у региону, као и о могућим импликацијама кризе у Украјини на регион Западног Балкана. Министарка Пејановић-Ђуришић и Мур су се сагласили да Црна Гора има веома значајну улогу у стабилизацији региона и оснаживању добро сусједских односа, као и да би чланство Црне Горе у НАТО имало позитиван утицајна Западни Балкан у цјелини. 

У делегацији министарке одбране на састанцима у Пентагону и Стате Департменту учествовао је и амбассадор Црне Горе у Вашингтону проф. др Срђан Дармановић.

 mod                         mod

Министарство одбране / Биро за односе са јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?