Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Разговори Брајовић - Михајловић: Спремност влада Црне Горе и Србије за интензивирање сарадње у области инфраструктуре




На маргинама ИИИ састанка предсједника влада НР Кине и земаља Централне и Источне Европе који се одржава у Београду, министар саобраћаја и поморства Иван Брајовић састао се са потпредсједницом Владе Републике Србије и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић

У разговору је посебна пажња посвећена изградњи ауто пута Бар-Бољаре-Београд, као стратешком пројекту двије државе. „Скори почетак радова на првој дионици ауто пута не значи само изградњу на дијелу Смоковац-Матешево, већ реализацију пројекта аутопута Бар-Бољаре-Београд” - рекао је министар Брајовић, истакавши значај овог пријекта за укупни развој Црне Горе, као и за повезивање државе са регионом и даље са Европском унијом.

Министарка Михаиловић је истакла значај овог коридора за Србију, нагласивши да Република Србија ради на реализацији овог путног правца, те да се већ обављају радови на дионици Љиг-Обреновац. „Двије кинеске компаније су заинтересоване за изградњу дијела ауто пута кроз Србију, и у најскорије вријеме очекује се дефинисање модела по којем ће пројекат бити реализован” - нагласила је министарка Михајловић. 

Министри су истакли значај даљег улагања и у развој жељезничке инфраструктуре, будући да је тренутно стање на прузи Бар - Београд неодрживо са аспекта времена путовања. Будући да је на територији Црној Гори већ реконструисано 40% пруге, министарка Михајловић је истакла да ће у Републици Србији бити активирана средства од кредита из Русије, која ће бити искориштена за реконструкцију дијела пруге на српској територији. 

Саговорници су се осврнули и на значај унапређења инспекцијског надзора у области друмског саобраћаја, у циљу сузбијања нелегалног превоза између двије државе. Такође је било ријечи и о учвршћивању сарадње у области ваздушног саобраћаја, уз осврт на рад Контроле летења Србије и Црне Горе (СМАТСА), која је у заједничком власништву држава Црне Горе и Републике Србије. Када је у питању ниво услуга, сигурност операција и ефикасност, констатовани су изузетни резултати тог привредног друштва, које је и у међународним оквирима препознато као један од најбољих пружалаца услуга у ваздушној пловидби, с обзиром да је заузимао високо друго мјесто међу европским провајдерима по рангирању Европске агенције за сигурност ваздушне пловидбе ЕУРОЦОНТРОЛ. Договорено је да у кратком року буду предложени даљи кораци у циљу унапређења пословног амбијента у којем СМАТСА функционише. 

Разговарало се и на тему евентуалних подстицаја за црногорског авио превозника Монтенегро Аирлинес на Аеродрому Никола Тесла у Београду, с обзиром да на годишњем нивоу на линијама Подгорица-Београд и Тиват-Београд превезе 200.000 путника, што га сврстава међу превознике са највећим бројем путника и летова на овом аеродрому. Договорено је да ваздухопловне власти двије државе нађу модел за изналажење рјешења за тај проблем. 

Саговрници су се сагласили да је сарадња између влада и ресорних министарстава двије државе одлична, као и спремност за наставак интензивне сарадње по свим питањима од значаја за даљи инфраструктурни и укупни развој Црне Горе и Републике Србије.


Министарство саобраћаја и поморства / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?