Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Брајовић у Бриселу: Главна саобраћајна мрежа у Црној Гори дио свеобухватне транс-европске транспортне мреже

Министар саобраћаја и поморства Иван Брајовић сусрео се данас у Бриселу са високим представницима Европске комисије, које је предводио директор за Западни Балкан у Генералном директорату за сусједство и преговоре о проширењу Жан Ерик Паке (Јеан Ериц Паqует).

На састанку се дискутовало о дефинисању Главне саобраћајне мреже у Црној Гори, на основама свеобухватне мреже која је 2011. године, кроз Анеxе, постала дио свеобухватне транс-европске транспортне мрезе ТЕН-Т. Сврха билатерланих састанака, којима ће појединачно присуствовати сви министри саобраћаја региона Западног Балкана била је усаглашавање ставова земаља региона, у циљу што квалитетнијег дефинисања главне саобраћајне мреже која це повезивати регион путевима, жељезницом, лукама и унутрашњим пловним путевима, уз методологију и стандарде који се примјењују у ЕУ. Главна мрежа ће имати за циљ квалитетно повезивање главних градова, економских центара и лука, конекцијама остварљивим у временском хоризонту до 2030. Размијењени ставови и предложени приоритети, који треба да допринесу дефинисању Главне (ЦОРЕ) мреже у региону, биће платформа за предстојећи састанак министара вањских послова и саобраћаја у Приштини, који је заказан за 25. март текуће године.

Министар Брајовић се сусрео и са шефом Јединице Д1 у Директорату за сусједство и преговоре о проширењу Дирком Лангеом. Министар је упознао Лангеа са активностима везаним за почетак изградње приоритетне дионице аутопута у Црној Гори, као и са детаљима о процедури избора партнера, леx специалисом, уговорима и осталим детаљима везанима за рализацију овог веома важног путног правца. Поред тога, било је ријечи и о осталим инфраструктурним пројектима, програму економских реформи и преговарачким поглављима 14 и 21. Како је најављено, преговарачка позиција за поглавље 21 је припремљена и предата у даљу процедуру одобравања од стране савјета ЕУ.

На маргинама ових састанака министар Брајовић се сусрео са министром саобраћаја Албаније Едмондом Хаџинастом, са којим је разговарао о потреби комплетирања пута Подгорица-Гусиње преко територије Републике Албаније. У знак подршке том пројекту, албански министар је инфромисао Брајовића да је овог мјесеца објављен тендер за посљедњу дионицу тог пута, чија би се завршетак могао очекивати до краја 2016. године. Поред путног и жељезничког повезивања двије државе на нивоу Главне мреже и усаглашених ставова по том питању, било је ријечи и о промоцији пловног пута - бродске линије измедју Вирпазара и Скадра. Уз обострано задовољство, министри су констатовали да је сарадња у области саобраћаја добар примјер како боља повезаност утиче на екомски развој и размјену.
 
Министарство саобраћаја и поморства / Биро за односе с јавношћу 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?