Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предузетничко учење – предузетничка скола Модул 1

Објављено: 29.01.2015. 14:42
У овиру пројекта СТРАТЕШКО ПИЛОТИРАЊЕ „Развој предузетничког друштва на Западном Балкану и Турској – подршка Центру за развој предузетничких компетенција за земље Југоисточне Европе (СЕЕЦЕЛ)“ реализовано је 11 једнодневних семинара Предузетничко учење – предузетничка школа за наставнике основних школа и наставнике гимназија.

Ово је био први модул обуке који се заснивао на једнодневном семинару и био је намијењен наставницима и руководству школе.

Током семинара наставници су кроз пленарну презентацију, групни рад, индивидуално учење, учење у пару разјаснили следећа питања: Шта је предузетничко учење? Зашто је неопходно? Који су бенефити предузетничког учења? Шта подразумијевају предузетничке вјештине и особине? Предузетничко учење и курикулум. Карактеристике предузетничке школе. Карактеристике предузетничког учења и средина за учење. Односи предузетничке школе и заједнице.

На првој радионици је објашњена разлика између појма бити предузетник и дјеловати предузетнички, однос између предузетништва и конкурентности земље, као и значај предузетничког учењу на ИСЦЕД 1, ИСЦЕД2 и ИСЦЕД 3 нивоу.

Друга радионица је била посвећена методама и облицима рада које су неопходне у циљу реализације предузетничког учења. Након радионици наставници су разумјели зашто је неопходно за наставнике и ученике да раде методу учење са учеником у центру умјесто традиционалних метода учења, користе методе које омогућавају предузетничко учење (нпр студијска посјета, групни рад, тражење информација, решавање проблема, планирање, комуникација, играње улога, итд)

Током треће радионице обрађена су следећа питања:
 Пружање подршке, када је то потребно, у односу на рад наставника или ученика за цјеложивотно предузетничко учење;
 Охрабривање наставника и ученика у раду који се односи на активности учења за предузетништво;
 Наставници су разумјели зашто је неопходно укључити комплетан колектив и локалне компаније у процес;
 Наставницима је предочена одговорност школе за креирање окружења за учење.

Циљ четврте редионице је био да наставници разумију значај реализације пројекта у њиховој школи што се огледа кроз планирања буџете, креирања мисије и визије и оперативног плана урађеног на основу школског годишњег плана и пројектих задатака и повезивања. Такође је урађен предлог акционог плана за будуће активности који ће одговорити на следећа питања: КО, ШТА, КАД и који индикатори ће пратити остваривање ових активности.

Семинарима је присуствовало 202 наставника из основних школа: ОШ „Сутјеска“ Подгорица; ОШ „Октоих“ Подгорица, ОШ Милија Никчевић, Кличево, ОШ „Лука Симоновић“ Никшић, ОШ „Анте Ђедовић“, Бар; ОШ Његош, Котор и ОШ „Вељко Дробњаковић“ Рисан, као и 135 наставника из Гимназије „Петар И Његош“ Даниловград, Гимназије „Стојан Церовић“ Никшић и Гимназије „Котор“ из Котора.

Водитељи на семинарима су били: Невена Чабрило, савјетница у Заводу за школство, Драгутин Шћекић, директор Основне школе „Вељко Дробњаковић“ Рисан, Драгана Радоманн наставница из Основне школе „Милија Никчевић“, Кличево и Марија Бојић, наставница Основне школе „Октоих“, Подгорица.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?