Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Парафиран Споразум о сарадњи Црне Горе и Европске јединице за правосудну сарадњу (Еуроџаст)

У Хагу је данас парафиран Споразум о сарадњи Црне Горе и Европске јединице за правосудну сарадњу (Еуроџаста), након што су делегација Црне Горе коју је предводила директорица Директората за међународну правну сарадњу и европске интеграције у Министарству правде Светлана Рајковић и делегација Еуроџаста на челу са шефицом Одјељења за спољну сарадњу Малчи Габријелчич, размотриле и усагласиле текст нацрта Споразума. Убрзо ће услиједити и званично потписивање овог, за Црну Гору, изузетно значајног Споразума.

Потписивање Споразума о сарадњи једна је од кључних мјера у области правосудне сарадње у кривичним стварима, предвиђена Акционим планом за преговарачко Поглавље 24 - Правда, слобода и безбједност, чије испуњавање је од посебног значаја за укупне преговоре између Европске уније и Црне Горе у поглављу 24. Споразумом се унапређује сарадња у области правосуђа и спровођења закона са чланицама Европске уније и другим државама које су склопиле сличне споразуме с Еуроџастом.

Успостављањем уговорног односа између Црне Горе и Еуроџаста унапређује се интеграција Црне Горе у институционалну структуру Европске уније и олакшава припрема црногорских институција за функционисање у европском институционалном систему до преузимања одговорности након стицања пуноправног чланства у Европској унији. 

Споразумом, који је данас парафиран, дефинисан је обим сарадње Црне Горе и овог тијела и утврђена надлежна тијела за спровођење споразума, уз модалитете размјене информација, са посебним освртом на питања приватности и заштите личних података и безбједности података.

Представници Еуроџаста посјетили су Црну Гору 2013. и 2014. године неколико пута, у циљу оцјене тренутног стања и имплементације препорука усмјерених ка потписивању Споразума. Након посјете у октобру 2014. године констатовано да су све препоруке Еуроџаста узете у обзир и у потпуности имплементиране у пракси, што представља веома позитиван корак, посебно ако се узме у обзир чињеница да су препоруке испуњене за период мањи од годину дана.

Еуроџаст је агенција Европске уније за правосудну сарадњу у кривичним стварима, у чијем раду учествују представници држава чланица Европске уније. Основан је са циљем да повећа ефективност сарадње и координацију између надлежних тијела држава - чланица Европске уније у спровођењу поступака истраге и гоњења тешког прекограничног и организованог криминала, као и за унапређење поступака пружања сложенијих облика међународне правне помоћи у кривичним стварима и за убрзање поступака изручења.

Министарство правде / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?