Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет Марковић – Данијелсон: Европска унија веома цијени труд и напоре Црне Горе у процесу успостављања владавине права

Biro„Црна Гора је окончала све законодавне реформе у области правосуђа и владавине права и сада имамо конкретне резултате“ - рекао је потпредсједник Владе Душко Марковић током данашњег разговора са генералним директором Генералног директората за политику сусједства и преговоре о проширењу Кристијаном Данијелсоном (Цхристиан Даниелссон).

„Ову годину смо означили као годину која треба да покаже имплементационе способности Црне Горе и сви Владини напори су усмјерени ка томе” – рекао је потпредсједник Владе.

Говорећи о правосуђу, вицепремијер Марковић је истакао да су црногорски судови најефикаснији у региону, захваљући између осталог и томе што у судство улази све више нових и младих судија. Оцијенио је да је Црна Гора постигла завидан успјех на пољу владавине права и реформи правосуђа, али је додао да перцепција о стању корупције и организованог криминала објективно квари слику о систему правосуђа.

„Судски савјет и предсједница Врховног суда покренули су додатне активности да адекватно одговоре на те изазове и вјерујем да ћемо на јесен ријешити случајеве који представљају терет и за правосуђе и генерално за владавину права” – рекао је потпредсједник Владе. Посебно је, у склопу реформе правосуђа, истакао успостављање специјалног тужилаштва и Агенције за борбу против корупције, као и издвајање пет милиона еура за нови информациони систем правосуђа.

Потпредсједник Марковић је констатовао да је имплементација закона кључни приоритет у овој години, како би већ наредне године Влада представила одређене резултате у тим областима. „Црна Гора ће урадити све што је у њеној моћи да буде друштво владавине права, у којем је закон једнак за све“ - рекао је потпредсједник Владе.

Вицепремијер је оцијенио да црногорске институције сазријевају и постају све способније да примјењују законе, поготову када је у питању заштита медијских слобода, уз подсјећање да у последње вријеме нема напада на новинаре захваљујући ефикасности органа за спровођење закона. Осврћући се на имплементацију стандарда и обавеза из европске агенде, потпредсједник је констатовао да је Влада успоставила нове механизме за праћење резултата у тој области.

Генерални директор Директората за политику сусједства и преговоре о проширењу у Европској комисији Кристијан Данијелсон је похвалио рад Владе Црне Горе у процесу реформи правосуђа и остваривања владавине права.

„Ефикасно правосуђе је веома дуг процес, али Европска унија веома цијени труд и напоре Црне Горе у тој области” – рекао је Данијелсон, нагласивши да Специјално тужилаштво треба да постане функционално што је прије могуће и да се увеже у информациони систем како би се повећао ниво његове ефикасности и професионалности. Осврћући се на фундаментална права, Данијелсон је издвојио питање слободе изражавања и медија, оцијенивши да је поштовање тог права кључно због самог процеса реформи, јер су медији саставни дио система и важан актер у процесу европских интеграција.

Говорећи о реформама, Данијелсон је оцијенио да је за резултате битна промјена ставова, понашања и кадра, како би постигнути резултати били још бољи, констатујући да Црна Гора треба да се фокусира на питање корупције, и посебно на промјену њене перцепције.

„Црна Гора треба да обезбиједи један одржив и сталан биланс резултата на свим нивоима, како би се и сама перцепција промијенила. На тај начин бисте послали снажну поруку да је Црна Гора интересантно мјесто за инвестиције” – рекао је генерални директор Генералног директората за политику сусједства и преговоре о проширењу Кристијан Данијелсон.

Кабинет потпредсједника Владе / Биро за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?