Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Пажин у Вашингтону са представницима Стејт Дипартмента: Црна Гора је направила снажан искорак у реформи правосуђа и јачању владавине права

Црна Гора је у посљедњих неколико година направила снажан искорак у реформи правосуђа и јачању владавине права, нарочито са становишта законодавне и институционалне реформе - констатовали су на састанку са министром правде Зораном Пажином представници Стејт Дипартмента - Хојт Ји, замјеник помоћника државног секретара САД за европске и евроазијске послове и Џејмс Волш, замјеник помоћника државног секретара САД при Бироу за борбу против међународне трговине дрогом и спровођење закона.

Сједињене Америчке Државе се надају да ће Црна Гора наставити са оваквим напорима, који укључују и позитивне резултате када су у питању истраге, кривично гоњење и пресуде у области организованог криминала и корупције - истакли су високи представници Стејт Дипартмента. 

Министар Пажин је захвалио на континуираној подршци САД у области правосудне реформе и обуке црногорског правосудног кадра, истакавши да његова посјета САД долази у право вријеме, након што је заокружен законодавни кривично – правни оквир и успостављене надлежне институције, те да ће ова посјета додатно допринијети размјени искуства и примјера најбољих пракси у тој области.

Он је упознао саговорнике са динамиком успостављања Специјалног државног тужилаштва и избором главног специјалног тужиоца и осам од предвиђених десет специјалних тужилаца, истакавши да је њихов једногласни избор одраз снажне воље и опредјелјенја друштва да се постојећа реформа валоризује кроз кредибилне резултате.

Посебна тема састанка било је законодавство у области одузимања имовинске користи стечене кривичним дјелом, на којем се тренутно ради у Министарству правде у тијесној комуникацији са Европском комисијом.

На састанку је обострано истакнуто задовољство досадашњом програмском сарадњом у области правосуђа и спровођења закона и отворен простор за даљу подршку Сједињених Америчких Држава Црној Гори у тој области.


Министарство правде / Биро за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?