Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Жугић разговарао са представницима Свјетске банке: Унапређење конкурентности - кључ одрживог раста Црне Горе

Током боравка у Вашингтону, министар финансија др Радоје Жугић сусрео се са вицепредсједником Свјетске банке за Европу и Централну Азију Цирилом Мулером, који је исказао пуну подршку плану фискалне консолидације, у контексту јачања структурних реформи и конкурентости црногорске економије.

Заједнички је оцијењено да конкурентност представља кључ одрживог раста Црне Горе, због чега је и подржан план Владе која инсистира на агенди јачања конкурентноти. Такође је исказана потреба да се, током креирања фискалних мјера, поведе рачуна да оне ни на који начин не угрозе животни стандард најугроженијих социјалних група, као ни услове пословања у Црној Гори. Пуна подршка је дата сужавању зоне сиве економије и наплати пореског дуга, који је коначно реално исказан у Анализи коју је урадило Министарство финансија, и који износи 194.8 милиона еура, а за који ће Пореска управа направити анализу по компанијама, уз процјену о могућем степену наплате.

На састанку је исказана и подршка мјерама за повећања прихода од концесија и снажењу регулаторног оквира за наплату јавних прихода на зараде. С тим у вези, ММФ и Свјетска банка ће, у наредном периоду, дати свој коментар о динамици спровђења ових и других предложених мјера.

Саговорници су, такође, искористили прилику да разговарају и о смањивању непродуктивне јавне потрошње, смањивању капиталног буџета ван ефикасне развојне функције, социјалној селективној потрошњи, као и повећању ефикасности јавног сектора. У том контексту, подржана је намјера о продаји концесије за дио Аутопута, што би, како је оцијењено, имало значајан позитиван ефекат на рејтинг Црне Горе на иностраним тржиштима капитала, као и на ниво јавног дуга.

Посебно је истакнут и подржан закључак и намјера Министарства финансија да се текућа јавна потрошња финансира искључиво из извора текућих јавних прихода, а да потенцијани дефицит може да се оствари искључиво у оквиру капиталног буџета, директно везаног за пројекте који имају највећи утицај на раст. Такође, констатовано је да је неопходно наставити са подстицајима, кроз ефикаснију валоризацију ресурса у функцији ширења пореске основице и наставка прилива СДИ.

Свјетска банка даје пуну подршку приоритетима раста и развоја у области одрживог туризма, смањивања регионалних разлика у развијености, пољопривреди, науци, здравству, снажењу капацитета администрације, као и смањењу незапослености и неактивности, уз развој приватног сектора. Подршка те финансијске институције односи се и на микрокредитне институције, као и на наставак реформи банкарског сектора, у складу са препорукама ФСАП-а. У оквиру новог Партнерског оквира Свјетске банке за Црну Гору 2016-2020, укупни планирани износ инвестиција Свјетске банке за Црну Гору износи 300 милиона еура, док је за инвестиције предвиђене за приватни сектор планирано око 80 милиона еура.
 
Током састанка са извршним директором у Свјетској банци Френком Хемскерком и извршним директором ММФ-а Меном Снеллом, посебна пажња је посвећена плановима Владе за фискалну консолидацију, као и мјерама које су везане за јачање конкурентости привреде и очување одрживог раста.

 

 

 

  

Министарство финансија / Служба за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?