Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан седми састанак Пододбора за иновације, људске ресурсе, информатичко друштво и социјалну политику

Објављено: 26.04.2017. 16:04 Аутор: Министарство европских интеграција
У Бриселу је 24-25. априла одржан седми састанак Пододбора за иновације, људске ресурсе, информатичко друштво и социјалну политику између Црне Горе и Европске комисије.

Састанак су отворили замјеник шефа Јединице за Црну Гору у Генералној дирекцији за проширење Томас Хаглајтнер и директор Директората за пензијско и инвалидско осигурање и борачку и инвалидску заштиту у Министарству рада и социјалног старања Јово Пајовић.

Учесници састанка су разматрали напредак који је остварен у областима образовања, културе, науке и истраживања, информатичког друштва и медија, кретања радника и социјалне политике и запошљавања.

Представници црногорских институција представили су реализоване активности у поменутим областима у периоду од претходног састанка који је одржан у јулу 2016. у Подгорици.

У свим областима фокус је био на усклађивању домаћег законодавства с европским прописима, његовом спровођењу, као и постојећим административним капацитетима.

Представници црногорских институција су, у дијелу социјалне сарадње, представили актуелна питања и реализоване активности у областима политике запошљавања, усклађивања с правном тековином ЕУ, социјалног дијалога, антидискриминације, програмима економских реформи и реформи политике запошљавања и социјалне политике, као и Ипа подршке.

У дијелу области кретања радника, представљене су законодавне промјене у овој области, услови за запошљавање странаца као и активности на пројекту координације система социјалне заштите. 

У оквиру области науке и истраживања, представници црногорске делегације су представили учешће Црне Горе у програму Хоризонт 2020, подршку која се спроводи у оквиру ИПА програма, као и о спровођење Програма економских реформи. У области образовања представљена је реформа образовања на свим нивоима, као и активности у оквиру развоја политике младих и учешће у програмима ЕУ. Такође је презентовано тренутно стање у области електронских комуникација, информатичког друштва и аудиовизуелне политике.

Представници Европске комисије су констатовали да је Црна Гора у периоду између два састанка остварила напредак, како у преношењу правне тековине ЕУ у црногорско законодавство, тако и у снажењу институционалних капацитета и да у предстојећем периоду фокус треба да буде на њеној ефикасној примјени.

Црногорску делегацију на састанку Пододбора су чинили представници Министарства рада и социјалног старања, Министарства просвјете, Министарства за људска и мањинска права, Министарства науке, Министарства јавне управе, Министарства економије,Агенције за електронске медије, Агенције за телекомуникације и поштанску дјелатност, Управе за инспекцијске послове и Министарства европских послова.

МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?