Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Завршен трећи циклус обука за пројекат повећања учешћа у Хоризонт-у 2020

Објављено: 09.06.2017. 18:51 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo naukeТрећи циклус обука за развој и имплементацију пројектних идеја у ЕУ Оквирном програму за истраживање и иновације „Хоризонт 2020”, у организацији Министарства науке и Европске комисије, завршен је данас, а учесници радионица истичу да су веома задовољни програмом обуке.

-Ово је једна од најбољих радионица којој сам присуствовао. Има доста примјера из праксе и обуке држе људи са искуством, што је од великог значаја за учеснике, казао је Милутин Радоњић, доц.др на Електротехничном факултету Универзитета Црне Горе.

Слична искуства дијели и Љиљана Белада, из Дирекције за развој малих и средњих предузећа. Према њеним ријечима, радионице су корисне, не само учесницима који имају искуства у аплицирању у програму Хоризонт 2020, већ и онима који се први пут сусријећу са процедуром.

-Предавачи на радионицама су уједно и евалуатори апликација у име Европске комисије, па су нам, из стручног угла, дали додатна појашњења и указали на кључне елементе које уважавају приликом оцјењивања апликације, казала је Белада о свом искуству са радионице.

Експерти Алекс Перси Смит И Марк Бигрет су са полазницима обуке подијелили добре примјере из праксе који треба да им служе као модел приликом аплицирања.

-Жељели су да нам пренесу знање и искуство у изради апликације, што је изузетно корисно за нас, додаје Предраг Раковић, сарадник на Универзитету Медитеран.

Учесници обука су позвали све заинтересоване да се јаве на сљедећи позив за обуке, како би добили корисне информације и били успјешнији приликом аплицирања пројекта.

Петодневни програм обуке обухватао је конкретне припреме и развој пројектних идеја, начин креирања конзорцијума, аплицирања, израду буџета, административне и уговорне процедуре, као и управљање конкретним пројектом.

Трећи циклус обука похађали су представници Универзитета Црне Горе, Универзитета Медитеран, Универзитета Доња Горица, Министарства здравља, Министарства науке, Дирекције за мала и средња предузећа, представници Центра изврсности (ЦоЕ БИО ИЦТ), као И представник предузећа (МНЕ Пројецт Манагемент).

Обуку су водили експерти консултантске куће ИБФ, господа Алекс Перси Смит (Алеx Перцy Смитх) и Марк Бигрет (Марц Бигрет), као и госпођа Биргит Керстенс (Биргит Керстенс).

Четврти циклус обука, од укупно шест, планиран је да се одржи од 26. до 30. јуна, 2017. године.

На позив се могу јавити научно-истраживачке установе, мала и средња предузећа као и јавни сектор у сљедећим областима: пољопривреда, безбједност хране, здравље људи и информационо-комуникационе технологије.

Обуке за развој и имплементацију пројектних идеја у ЕУ Оквирном програму за истраживање и иновације „Хоризонт 2020” се реализују у оквиру Инструмента предприступне подршке (ИПА), кроз пројекат „Повећање националног учешћа у Хоризонт-у 2020“, вриједан 299.000 еура.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?