Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Едукације наставника и примјена ДАИСY уџбеника у раду с ученицима с посебним образовним потребама

Објављено: 23.05.2018. 13:02 Аутор: Завод за школство

ДАИСY је акроним од Дигитал Аццессибле Информатион Сyстем, а ријеч је о мултимедијалном издању штампане књиге, комбинацији аудио-визуелног текста. Уџбеници у ДАИСY формату нуде читалачко искуство свим ученицима који, из било ког разлога, не могу да читају одштампани текст, али их могу користити и остали ученици у свакодневној настави који треба да увјежбају вјештину пажљивог слушања. Превасходно су намијењени дјеци са сметњама вида, потом дјеци с потешкоћама у читању и писању, са интелектуалним сметњама, ученицима који имају проблема с разумијевањем прочитаног, који не читају течно или читају споро, који с тешкоћама читају дуги текст.

Рад на овим уџбеницима почео је у мају 2013. године, када је одржан први састанак представника образовних институција. Снимање је организовао Ресурсни центар за дјецу и младе „Подгорица“, у сарадњи са: Министарством просвјете, УНИЦЕФ-ом, Заводом за уџбенике и наставна средства, Факултетом драмских умјетности са Цетиња, Заводом за школство, а уз помоћ и подршку аутора читанки у штампаном формату.

У Црној Гори је у овом формату снимљене су читанке од 4. до 9. разреда, историја од 6. до 9. разред основне школе. За потребе снимања ДАИСY верзије уџбеника, своје гласове су позајмили црногорски глумци и глумице и студенти Факултета драмских умјетности, који су као волонтери учествовали у овом пројекту.

Уџбеници су објављени на веб сајту Ресурсног центра за дјецу и младе „Подгорица“ хттп://www.ресурсницентарпг.ме/, а линк се налази и на сајту Завода за уџбенике и наставна средства – Подгорица хттп://www.зунс.ме/

Образовне иснтитуције уз подршку УНИЦЕФ-а интензивно раде на развоју и примјени ДАИСY уџбеника.

Одржано је 14 семинара, на којима су обучени наставници из свих 50 школа (наставник информатике, 2 наставника разредне наставе и 2 наставника црногорског-српског, босанског и хрватског језика и књижевности и наставници историје). Услов за стицање сертификата је реализовање по једног часа коришћењем ДАИСY уџбеника. Одређеном броју часова присуствовали су водитељи семинара у сврху мониторинга.
Zavod za skolstvo

Наставници 50 школа су након едукација (програм је акредитован од стране Националног савјета за образовање), примијенили стечена знања и биљежили запажања о успјешности реализованих часова.

Резултати мониторинга су: изузетно вриједан материјал за реализацију наставе како код ученика са сметњама вида, којима је био иницијално намијењен, тако и за ученике са тешкоћама у учењу али и свим осталим ученицима; мотивација наставника за интеракцијом и примјеном метода активне наставе; истицање важности прилагођавања односно индивидуализације према могућностима ученика.

Циљ нам је да стручну јавност упознамо с иницијативом која треба да заживи те да се системски уврсти у дио методологије која се односи на употребу асистивних технологија у савременом образовно-васпитном процесу на корист свих ученика, а посебно ученика са сметњама вида и тешкоћама у учењу, која добија замах захваљујући синергетском дјеловању институција образовања и УНИЦЕФ-а.

Евалуација је показала да треба развијати техничке и педагошке могућности ДАИСY уџбеника, боље информисати стручну и ширу јавност о могућностима и примјенљивости овог формата и размотрити одрживост даље продукције ДАИСY уџбеника.
Резултати евалуације могу бити драгоцјена помоћ приликом дефинисања будућих промјена у образовању, нарочито када говоримо о приступу, али и квалитету наставе и учења дјеце с посебним образовним потребама, као и комплетне ученичке популације у Црној Гори.

Zavod za skolstvo
Изузетно позитиван пријем уџбеника у ДАИСY формату, обавезује све актере образовања, којима је крајњи циљ квалитетна настава, да наставе рад на унапређењу материјала за инклузивну наставу у Црној Гори, и да иду у корак са новим парадигмама учења и модерним технологијама.

Како би наставницама, ученицама и родитељима ученика омогућили проналажење, преузимање, инсталацију и коришћење књига у ДАИСY формату урађен је Приручник за коришћење ДАИСY уџбеника у настави, који поред дидактичко-методичких смјерница, даје смјернице које се односе на технички дио, инсталацију програма који подржавају ДАИСY књигу. Такође, Приручник садржи описе карактеристика појединих сметњи у развоју ради лакше комуникације, осмишљавања активности на часу за ове ученике, као и ради ширења обима примјене понуђених књига у ДАИСY формату.

Штампана верзија Приручника за коришћење ДАИСY уџбеника у настави дистрибуирана је школама које су укључене у пројекат, док СЕ електронска верзија може наћи на сајту УНИЦЕФ-а Црна Гора:
хттпс://www.уницеф.орг/монтенегро/медиа_9983.хтмл

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?