Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Зенка: Спровођењем РОМАЦТЕД програма кроз ангажман локалних власти оснажиће локалне ромске заједнице

Објављено: 27.03.2019. 23:23 Аутор: ПР служба

Даљим јачањем одрживе политике социјалне интеграције Рома и Египћана кроз ангажман локалних власти оснажиће локалне ромске заједнице, сагласни су министар Мехмед Зенка и шефица програмске канцеларије Савјета Европе у Црној Гори Ангела Лонго.

На редовном консултативном састанку поводом спровођења програма РОМАЦТЕД - “Промовисање доброг управљања и оснаживања Ромске заједнице на локалном нивоу”, министар Зенка разговарао је са госпођом Лонго и њеним тимом о досадашњим резултатима пројекта, као и изазовима на којима треба активније радити.

Министарство за људска и мањинска права пружиће активну подршку у спровођењу програма на локалном нивоу у оквиру својих надлежности, у духу Меморандума о разумијевању у оквиру програма РОМАЦТЕД, рекао је Зенка и поновио спремност Министарства да информише о идентификованим потребама политике за социјално укључивање Рома и Египћана на локалном и  националном нивоу.

Шефица програмске канцеларије Савјета Европе у Црној Гори Ангела Лонго је навела да су комплетирани фацилитатори у осам општина који ће радити на успостављању “локалних акционих група” Рома и Египћана, чији је циљ дефинисање специфичних проблема са којима се ова заједница суочава те успостављање структурисане сарадње са локалним самоуправама и националним институцијама ради рјешавања препознатих изазова.

Такође, како је Лонго информисала, ангажована је и група експерата која ће током трајања програма урадити основне анализе и истраживање као и пружити експертску подршку општинама за формулисање, ревизију и спровођење акционих планова.

Намјера је да се постави јасна окосница дјеловања свих релевантних фактора који доприносе процесима интеграције, те конкретно успоставе и унаприједе сервиси и услуге доступни овој рањивој групи становништва у Црној Гори.

РОМАЦТЕД је заједнички програм Европске уније и Савјета Европе имплементиран од стране Тима Савјета Европе за Роме и Путнике и Канцеларије Генералног директората Савјета Европе за програме у Црној Гори, Албанији, Босни и Херцеговини, бившој југословенској Републици Македонији, Турској и на Косову. Покренут је у циљу јачања политичке воље и подршке локалном развоју кроз изградњу капацитета локалних власти и ефикасног учешћа Рома у локалним плановима и пројектима у јулу прошле године.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?