Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ФАТФ саопштење- Државе под појачаним надзором – фебруар 2021. године

Објављено: 02.03.2021. 16:39 Аутор: СФОП

Државе које су под појачаним надзором активно раде са ФАТФ-ом на уклањању стратешких недостатака у својим системима за борбу против прања новца, финансирања тероризма и финансирања пролиферације. Када ФАТФ стави државу под појачани надзор, то значи да се та држава обавезала да ће брзо да уклони утврђене стратешке недостатке у оквиру договореног временског периода и иста подлијеже појачаном надзору. Ова листа се често назива ‘сива листа’.

ФАТФ и регионална тијела која функционишу по узору на ФАТФ (ФАТФ-стyле регионал бодиес - ФСРБс) настављају да раде са доље наведеним државама док државе извјештавају о напретку који је остварен по питању уклањања утврђених стратешких недостатака. ФАТФ позива ове државе да ефикасно спроводе своје договорене акционе планове и то у договореним временским оквирима. ФАТФ поздравља њихову посвећеност и помно ће пратити њихов напредак. ФАТФ не позива на примјену продубљене провјере и праћења пословања клијента у вези са овим државама, али подстиче своје чланице да приликом својих анализа ризика узму у обзир информације наведене у даљем тексту.

ФАТФ ће наставити континуирано да идентификује додатне земље које имају стратешке недостатке у својим системима за борбу против прања новца, финансирања тероризма и финансирања пролиферације. Један број држава још увијек није разматран од стране ФАТФ-а и ФСРБ-а.

У октобру 2020. године, ФАТФ је одлучио да поново започне свој рад на идентификовању нових земаља са стратешким недостацима у систему СПН/ФТ и да да приоритет прегледу земаља са истеклим или роковима који истичу. Осталим државама које су наведене у саопштењу дата је могућност да достављају извјештаје. ФАТФ је од октобра прегледао напредак следец́их земаља: Албанија, Боцвана, Камбоџа, Гана, Маурицијус, Мјанмар, Никарагва, Пакистан, Панама, Уганда и Зимбабве. За ове земље у наставку су дате ажуриране изјаве. Барбадос и Јамајка су одлучиле да одложе извјештавање због пандемије; стога су саопштења објављена у фебруару 2020. године за ове државе наведене ниже у тексту, али оне не морају нужно одражавати најновији статус режима СПН/ФТ у тим земљама. Након извршеног прегледа, ФТАФ је такође идентификовао Буркина Фасо, Кајманска Острва, Мароко и Сенегал.        

ФАТФ поздравља напредак који су ове земље постигле у борби против прања новца и финансирања тероризма, упркос изазовима које поставља КОВИД-19.

Државе са стратешким недостацима

 

Албанија
Барбадос
Боцвана

Буркина Фасо
Камбоџа

Кајманска Острва
Гана
Јамајка

Јемен
Маурицијус
Мароко
Мјанмар
Никарагва
Пакистан
Панама
Сенегал

Сирија
Уганда
Зимбабве

 

Албанија

Од фебруара 2020. године, када се Албанија на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и МОНЕYВАЛ-ом на јачању дјелотворности свог режима СПН/ФТ, Албанија је предузела кораке ка побољшању система СПН/ФТ, између осталог, и тиме што је обезбиједила да органи задужени за надзор нефинансијског сектора (ДНФБП) заузму приступ заснован на ризику и укључе компоненте СПН/ФТ у своје инспекције, као и унапређењем редовне комуникације са  финансијским институцијама и нефинансијским сектором  у вези са обавезама циљаним финансијских санкција.  Албанија треба да настави да ради на спровођењу свог Акционог плана како би отклонила своје стратешке недостатке, укључујући: (1) финализирање пројекта за смањење неформалне економије засноване на готовини и за регистрацију власништва над свим некретнинама; (2) унапређење благовременог поступања по захтјевима за међународну правну помоћ; (3) успостављање дјелотворнијих механизама за откривање и спречавање криминалаца да посједују или контролишу ДНФБПс, укључујуц́и јачање овлашц́ења надлежних органа за примјену санкција; (4) обезбјеђивање благовременог приступа тачним и важећим основним подацима и подацима о стварном власништву; (5) повећање броја и побољшање софистицираности гоњења и одузимања имовине за ПН, посебно у случајевима која укључују предикатна кривична дјела почињена у иностранству или ПН од стране трећег лица; и (6) побољшање примјене циљаних финансијских санкција кроз надзорне радње којима се идентификују и отклањају недостаци у усклађивању.

 

Барбадос

(саопштење од фебруара 2020. године)

У фебруару 2020. године, Барбадос се на високом политичком нивоу обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ЦФАТФ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ. Од завршетка Извјештаја о напретку након евалуације у новембру 2017. године, Барбадос је напредовао у односу на више препорука из Извјештаја које се односе на техничку усклађеност и дјелотворност, укључујући ажурирање Националне процјене ризика и развијање мјера ублажавања. Барбадос ће радити на спровођењу свог Акционог плана, укључујући: (1) приказивање примјене надзора заснованог на ризику за финансијске институције и нефинансијске институције и професије које су законом утврђене као обвезници (ДНФБПс); (2) предузимање одговарајућих мјера у циљу спречавања злоупотребе правних лица и аранжмана у криминалне сврхе, и обезбјеђивање благовременог приступа тачним и важећим основним подацима и информацијама о стварном валсништву; (3) повећање капацитета ФОС у циљу побољшања квалитета својих финансијских информација у циљу пружања помоћи органима за спровођење закона код спровођења истрага које се односе на ПН и ФТ; (4) приказивање да су истраге и гоњење које се односе на прање новца у складу са профилом ризика државе и смањивање заосталих предмета како би се довршила гоњења која резултирају санкцијама када је то потребно; (5) даље спровођење одузимања имовине повезане са ПН, укључујући тражење помоћи од страних партнерских служби.

Боцвана

 

Од октобра 2018. године, када се Боцвана на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ЕСААМЛГ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ и отклонити све техничке недостатке, Боцвана је предузела кораке у циљу унапређења свог система СПН/ФТ, укључујући и примјену програма надзора или прац́ења заснованог на ризику. Боцвана треба да настави са примјеном свог акционог плана како би отклонила своје стратешке недостатке, укључујући: (1) унапређење просљеђивања и коришћења финансијско обавјештајних података од стране ФОС-а и других органа приликом идентификације и истраге случајева ПН; (2) примјену стратегије за борбу против финансирања тероризма, и унапређење капацитета органа за спровођење закона у односу на истраге финансирања тероризма; (3) омогућавање примјене мјера у односу на циљане финансијске санкције у вези са финансирањем тероризма и финансирањем пролиферације, без одлагања; и (4) примјену приступа заснованог на процјени ризика код надзора непрофитних организација. 

ФАТФ примјец́ује континуирани напредак Боцване у оквиру њеног акционог плана, међутим одређени број рокова из њеног акционог плана је истекао или ц́е ускоро истец́и и преостаје још посла.  ФАТФ охрабрује Боцвану да настави да ради на спровођењу свог акционог плана за решавање горе поменутих стратешких недостатака што је прије могуц́е.



Буркина Фасо

У фебруару 2021. године Буркина Фасо се на политичком нивоу обавезала да ц́е сарађивати са ФАТФ-ом и ГИАБА-ом на јачању ефикасности свог режима СПН/ФТ. Од завршетка Извјештаја о напретку након евалуације (МЕР) 2019. године, Буркина Фасо је постигла напредак у низу активности препоручених у МЕР-у за побољшање техничке усклађености и ефикасности, укључујуц́и и усвајање националне стратегије за СПН/ФТ у децембру 2020. године. Буркина Фасо ц́е радити на спровођењу свог акционог плана, укључујуц́и: (1) усвајање и спровођење пратец́их механизама за прац́ење активности у националној стратегији; (2) захтијевање међународне правне помоћи и других облика међународне сарадње у складу са својим профилом ризика; (3) јачање ресурсних капацитета свих надзорних органа за СПН/ФТ и спровођење на ризику заснованог надзора над ФИ и ДНФБП; (4) одржавање свеобухватних и ажурираних основних и података о стварном власништву и јачање система санкција за кршење обавеза транспарентности; (5) повец́ање разноликости СТР извјештавања; (6) повец́ање људских ресурса ФОС-а кроз додатно запошљавање, обуке и буџет; (7) спровођење обука за полицију, тужиоце и друге релевантне органе; (8) показивање да власти теже конфискацији као политичком циљу; (9) јачање капацитета и подршке полицијским и тужилачким органима укљученим у борбу против ФТ, у складу са Националном стратегијом ФТ; и (10) примјена дјелотворног режима циљаних финансијских санкција који се односи на финансирање тероризма и финансирање пролиферације, као и прац́ење и надзор непрофитних организација који су засновани на ризику.

Камбоџа

 

Од фебруара 2019. године, када се Камбоџа на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и АПГ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ и отклонити све техничке недостатке, Камбоџа је предузела кораке у циљу унапређења свог система СПН/ФТ, између осталог, и тиме што је почела више да користи међународну правну помоћ (МЛА), донијела директиву за одређивање одговарајуц́ег износа за ЦДД мјере у односу на казина и усвојила правни оквир за циљане финансијске санкције повезане са финансирањем пролиферације.

Камбоџа треба да настави да ради на примјени свог акционог плана како би отклонила своје стратешке недостатке, укључујући: (1) обезбјеђивање примјене правовремених, пропорционалних и одвраћајућих активности примјене закона у односу на банке, гдје је то потребно; (2) унапређење просљеђивања финансијских обавјештајних података органима за спровођење закона у складу са високо ризичним кривичним дјелима; (3) приказивање повећања броја истрага и гоњења за ПН у складу са ризиком; (4) приказивање повећања замрзавања и одузимања одговарајуће вриједности средстава, имовинске користи и имовине стечене путем криминала; (5) подизање свијести приватног сектора о новим обавезама у односу на циљане финансијске санкције у вези са финансирањем пролиферације и унапређење разумјевања код избјегавања примјене ових санкција.

ФАТФ примјец́ује континуирани напредак Камбоџе у оквиру њеног акционог плана, међутим одређени број рокова из њеног акционог плана је сада истекао и преостаје још посла.  ФАТФ охрабрује Камбоџу да настави да ради на спровођењу свог акционог плана за решавање горе поменутих стратешких недостатака што је прије могуц́е.

Кајманска Острва

У фебруару 2021. године Кајманска Острва су се на политичком нивоу обавезала да ц́е сарађивати са ФАТФ-ом и ЦФАТФ-ом на јачању ефикасности свог режима СПН/ФТ. Од завршетка Извјештаја о напретку након евалуације (МЕР) у новембру 2018. године, Кајманска Острва су постигла напредак у низу активности препоручених у МЕР-у за побољшање техничке усклађености и ефикасности, укључујуц́и и ажурирање њихове националне стратегије СПН/ФТ; спровођење процјене ризика од ФТ и бројних секторских процјена ризика; измјене своје регулативе о спречавању прања новца (измјене и допуне) и Закона о приходима од криминала (измјене и допуне); именовање регулатора за СПН/ФТ за ДНФБПс и оснивање новог Бироа за финансијске истраге за истрагу ПН. Кајманска Острва ће наставити да раде на примјени свог акционог плана, укључујући: (1) примјену дјелотворних, сразмјерних и одврац́ајуц́их казни и предузимање административних казни и извршних радњи против обвезника како би се осигурало да се кршења ефикасно и благовремено отклоне; (2) изрицање одговарајућих и дјелотворних казни у случајевима када релевантне стране (укључујуц́и правна лица) не достављају тачне, адекватне и ажурне информације о стварном власништву; и (3) приказивање да гоне све врсте прања новца у складу са профилом ризика у тој земљи и да такво гоњење резултира примјеном одврац́ајуц́их, дјелотворних и пропорционалних санкција.

Гана

 

Од октобра 2018. године Гана се на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ГИАБА-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ.  ФАТФ је првобитно утврдио да је Гана у значајној мјери довршила свој акциони план и гарантује процјену на лицу мјеста како би се провјерило да ли је примјена реформи СПН/ФТ у Гани започета и да ли је одржива, као и да још увијек постоји потребна политичка посвец́еност како би се имплементација одржала у будућности. Гана је спровела сљедеће кључне реформе, укључујући и: (1) израду свеобухватне националне политике СПН/ФТ засноване на ризику утврђеном у националној процјени ризика; (2) израду мјера за ублажавање ризика од ПН/ФТ повезаних са правним лицима и унапређење надзора заснованог на ризику; (3) успостављање правовременог приступа одговарајуц́им, тачним и ажурираним основним и информацијама о стварном власништву; (4) фокусирање активности ФОС-а на ризике утврђене у националној процјени ризика; и (5) примјену приступа заснованог на процјени ризика код надзора непрофитних организација. ФАТФ ц́е и даље надгледати ситуацију са КОВИД-19 и извршити посјету на лицу мјеста што је прије могуц́е.

 

Јамајка

(саопштење од фебруара 2020. године)

У фебруару 2020. године, Јамајка се се на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ЦФАТФ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ. Од завршетка Извјештаја о напретку након евалуације у новембру 2016. године, Јамајка је остварила напредак у односу на више препорука из Извјештаја које се односе на техничку усклађеност и дјелотворност, укључујући измјене које се односе на ЦДД обавезе. Јамајка ће наставити са спровођењем свог акционог плана како би отклонила своје стратешке недостатке, укључујући: (1) развијање свеобухватнијег разумијевања својих ризика који се односе на ПН/ФТ; (2) укључивање свих финансијских институција и нефинансијских институција и професија које су законом утврђене као обвезници у систему СПН/ФТ и обезбјеђивање адекватног надзора заснованог на ризику у свим секторима; (3) предузимање одговарајућих мјера у циљу спрјечавања злоупотребе правних лица и аранжмана у криминалне сврхе, и обезбјеђивање благовременог приступа тачним и важећим основним подацима и информацијама о стварном валсништву; (4) предузимање одговарајућих мјера како би се повећала употреба финансијских информација и како би се повећао број истрага и гоњења за ПН, у складу са профилом ризика државе; (5) обезбјеђивање примјене мјера у односу на циљане финансијске санкције у вези са финансирањем тероризма, без  одлагања; и (6) имплементирање приступа заснованом на ризику за надзор НВО сектора како би се спријечила злоупотреба у сврхе ФТ.

 

Јемен

 

Од фебруара 2010. године, када се Јемен на високом политичком нивоу обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом и МЕНАФАТФ-ом на отклањању својих стратешких недостатака у систему СПН/ФТ, Јемен је остварио напредак у унапређењу свог система СПН/ФТ. У јуну 2014. године, ФАТФ је утврдио да је Јемен у  значајној мјери приступио спровођењу акционог плана на техничком нивоу, укључујући и: (1)  адекватно инкриминсање прања новца и финансирања тероризма; (2)  успостављање процедура за откривање и замрзавање имовине терориста; (3)  унапређење обавеза провјере и утврђивања идентитета и праћења пословања клијента и пријављивања сумњивих транскција; (4) доношење смјерница; (5)  развијање капацитета за праћење и надзор  код органа који надзиру финансијски сектор и финансијско-обавјештајне службе; и (6) успостављање потпуно оперативне и дјелотворно функционалне финансијско обавјештајне службе. Иако је ФАТФ утврдио да је Јемен испунио свој договорени акциони план, због безбједоносне ситуације, ФАТФ није у могућности да спроведе посјету на лицу мјеста како би провјерио да ли је процес примјене захтјеваних реформи и активности почео и да је одржив. ФАТФ ће наставити да нагледа ситуацију и обавиће посјету на лицу мјеста чим то буде могуће.

Маурицијус

Од фебруара 2020. године, када се Маурицијус на високом политичком нивоу обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ЕСААМЛГ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ, Маурицијус је предузео кораке ка побољшању свог система СПН/ФТ, укључујуц́и спровођење активности за промовисање разумијевања ризика и обавеза у односу на ПН и ФТ и вршење обуке за органе за спровођење закона како би се осигурало да имају способност да воде истраге о прању новца. Маурицијус треба да настави да ради на примјени свог акционог плана како би отклонио своје стратешке недостатке, укључујући: (1) спровођење планова надзора заснованих на ризику за Комисију за финансијске услуге и релевантне надзорне органе за ДНФБП сектор и повећање резноликости достављања СТР, нарочито у секторима високог ризика; (2) обезбјеђивање благовременог приступа надлежним органима тачним основним подацима и подацима о стварном власништву; (3) приказивање да органи за спровођење закона имају капацитете да спроводе истраге прања новца, укључујући паралелне финансијске истраге и сложене случајеве; (4) имплементирање приступа заснованог на ризику за надзор НПО сектора како би се спријечила злоупотреба у сврхе ФТ; и (5) приказивање адекватне примјене мјера у односу на циљане финансијске санкције путем информисања и надзора.

 


Мароко

У фебруару 2021. године Мароко се на политичком нивоу обавезао да ц́е сарађивати са ФАТФ-ом и МЕНАФАТФ -ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ. Од завршетка Извјештаја о напретку након евалуације (МЕР) 2019. године, Мароко је остварио напредак у односу на више препорука из Извјештаја које се односе на техничку усклађеност и дјелотворност, између осталог, и координацијом активности и циљева свих релевантних органа за СПН/ФТ како би били усклађени са утврђеним ризицима ПН/ФТ и прилагођени у складу са настајућим ризицима. Мароко ће наставити да ради на примјени свог акционог плана, укључујући: (1) приказивање ефикасне примјене система управљања предметима ради пружања правовремених одговора и приоритизације захтјева за међународну правну помоц́ у складу са профилом ризика земље; (2) унапређење надзора заснованог на ризику и предузимање корективних радњи и примјену ефикасних, пропорционалних и одврац́ајуц́их казни због непоштовања прописа; (3) осигуравање да су подаци о стварном власништву одговарајући, тачни и провјерени, укључујуц́и информације о правним лицима и страним правним аранжманима; (4) повец́ање разноликости извјештавања о СТР; (5) обезбјеђивање одговарајућих финансијских и људских ресурса за ФОС за унапређење аналитичких способности како би се испунио њен основни мандат оперативне и стратешке анализе; (6) давање приоритета идентификацији, истрази и кривичном гоњењу свих врста ПН у складу са ризицима земље; (7) јачање капацитета органа за спровођење закона, тужилаца и других релевантних органа за спровођење паралелних финансијских истрага, коришц́ење финансијске обавјештајне информације, заплијену имовине и захтјев за/пружање међународне правне помоц́и; и (8) прац́ење и ефикасан надзор усклађености ФИ и ДНФБП са обавезама циљаних финансијских санкција.

Мјанмар

Од фебруара 2020. године, када се Мјанмар на високом политичком нивоу обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом и АПГ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ и уклањању свих повезаних техничких недостатака, Мјанмар је предузео кораке ка побољшању свог режима прања новца и финансирања тероризма, укључујуц́и јачање надзорног тијела за ДНФБП и фокусирање банкарског надзора на тематска подручја високог ризика. Мјанмар треба да настави са спровођењем свог акционог плана, укључујући: (1) прикази побољшаног разумјевања ризика од ПН у кључним областима; (2) приказ да су посредне и непосредне контроле засноване на ризику и да су хунди оператори регистровани и под надзором; (3) приказ побољшања у употреби обавјештајних података у истрагама надлежних органа за спровођење закона, и повећање оперативних анализа и просљеђивања података од стране ФОС-а; (4) обезбјеђивање да се ПН истражује/гони у складу са ризицима; (5) приказ истрага о транснационалним случајевима ПН уз међународну сарадњу; (6) приказ повећања замрзавања/ одузимања и конфискације одговарајуће вриједности средстава, имовинске користи и имовине стечене путем криминала; (7) управљање привремено одузетом имовином ради очувања вриједности одузете имовине до конфискације; (8) приказ имплементације циљаних финансијских санкција које се односе на финансирање пролиферације, укључујући обуке о избјегавању ових санкција.

Никарагва

Од фебруара 2020. године, када се Никарагва на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ГАФИЛАТ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ, Никарагва је предузела кораке ка побољшању свог режима прања новца и финансирања тероризма, укључујуц́и предузимање мјера за достављање захтјева другим државама у циљу истраге и кривичног гоњења случајева ПН/ ФТ и усвајање закона којим се успоставља регистар стварних власника.  Никарагва треба да настави са спровођењем свог акционог плана, укључујући: (1) финализирање ажурирања НПР како би се развило свеобухватније разумијевање ризика од ПН/ФТ; (2) спровођење дјелотворног надзора заснованог на ризику; (3) предузимање одговарајућих мјера у циљу спречавања злоупотребе правних лица и аранжмана у криминалне сврхе.

 

Пакистан 

Од јуна 2018. године, када се Пакистан на високом политичком нивоу обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом и АПГ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ и отклонити своје стратешке недостатке у борби против финансирања тероризма, континуирана политичка посвећеност Пакистана довела је до значајног напретка у свеобухватном акционом плану за борбу против ФТ, укључујуц́и:

показивање  да органи за спровођење закона идентификују и истражују најшири спектар активности ФТ, показивање  спровођења закона у случајевима кршења обавеза које се односе на циљане финансијске санкције, рад у циљу спречавања прикупљања и премјештања средстава, укључујуц́и и контролу објеката и услуга у власништву или под контролом означених физичких и правних лица.

Пакистан треба да настави да ради на имплементацији преостале три тачке из свог акционог плана,  како би се отклонили стратешко значајни недостаци, на сљедећи начин: (1) приказивање да су истраге финансирања тероризма и гоњења за ово дјело усмјерени на означена физичка и правна лица, и физичка и правна лица која поступају у име или према упутствима означених физичких и правних лица; (2) приказивање  да гоњења финансирања тероризма као резултат имају дјелотворне, пропорционалне и одвраћајуће санкције; (3) приказ дјелотворне  примјене циљаних финансијских санкција против свих терориста, означених у складу са Резолуцијама Уједињених нација број 1267 и 1373, и оних који дјелују  у или за њихово име дјелују.

ФАТФ је уочио значајан напредак који је постигнут у односу на цјелокупни акциони план. До данас, Пакистан је напредовао у односу на све ставке акционог плана и у великој мјери реализовао 24 од 27 тачака у акционом плану. Како су сви рокови предвиђени акционим планом истекли, ФАТФ захтијева од Пакистана да веома брзо у потпуности реализује свој акциони план прије јуна 2021. године.

 

Панама

Од јуна 2019. године, када се Панама на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ГАФИЛАТ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ, Панама је предузела кораке у циљу унапређења свог система СПН/ФТ, укључујући завршетак и објављивање процјене ризика од ФТ и секторских процјена ризика за корпоративни и ДНФБП сектор и зоне слободне трговине, као и доношење закона о стварном власништву. Панама треба да настави са спровођењем свог акционог плана како би отклонила стратешке недостатке, укључујући: (1)  унапређење разумијевања ризика од ПН/ФТ код правних лица, као дио корпоративног сектора, и достављање закључака националним политикама како би се ублажили утврђени ризици; (2) континуирано предузимање радњи за идентификовање нелиценцираних пошиљалаца новца, примјену приступа заснованог на ризику код надзора сектора ДНФБП и обезбјеђење дјелотворних, пропорционалних и одврац́ајуц́их казни за кршење прописа из области СПН/ФТ; (3) обезбјеђивање одговарајуће провјере ажурираних података о стварном власништву од стране обвезника и благовременог приступа надлежним органима, успостављање дјелотворних механизама за прац́ење активности офшор субјеката, процјена постојец́их ризика од злоупотребе правних лица и аранжмана у циљу дефинисања и спровођења конкретних мјера за спречавање злоупотребе именованих акционара и директора; и (4) континуриано коришћење резултата рада ФОС за истраге ПН, показивање способности да се истражи и гони ПН  које обухвата пореска кривична дјела у иностранству и да се обезбиједи  конструктивна и правовремена међународна сарадња у оваквим случајевима, и наставак фокусирања на истраге за ПН у односу на високо ризичне области.

ФАТФ је уочио континуирани напредак Панаме у односу на цјелокупни акциони план, међутим сви рокови су сада истекли и преостаје још посла. ФАТФ охрабрује Панаму да настави да ради на спровођењу свог акционог плана за решавање горе поменутих стратешких недостатака што је прије могуц́е.

 

Сенегал

У фебруару 2021. године Сенегал се на политичком нивоу обавезао да ц́е сарађивати са ФАТФ-ом и ГИАБА-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ. Од завршетка Извјештаја о напретку након евалуације (МЕР) 2018. године, Сенегал је остварио напредак у односу на више препорука из Извјештаја које се односе на техничку усклађеност и дјелотворност, између осталог, и усвајањем Националне стратегије за СПН/ФТ и Оперативног плана за спровођење Стратегије. Сенегал ће наставити са спровођењем свог акционог плана, укључујући: (1) обезбјеђивање досљедног разумијевања ризика од ПН/ФТ (посебно у вези са ДНФБП сектором) од стране релевантних органа путем обуке и теренског рада; (2) тражење међународне правне помоц́и и других облика међународне сарадње у складу са његовим профилом ризика; (3) обезбјеђивање да финансијске институције и ДНФБП подлијежу одговарајућем и дјелотворном надзору; (4) ажурирање и одржавање свеобухватних информација о стварном власништву и јачање система санкција за кршење обавеза транспарентности; (5) континуирано јачање људских ресурса ФОС-а како би се осигурало да одржава ефикасне капацитете оперативне анализе; (6) приказивање да се напори усмјерени на јачање механизама откривања и јачање способности за вођење истрага и кривичних гоњења против кривичних дела ПН/предикатних кривичних дјела одржавају досљедно у складу са профилом ризика Сенегала; (7) успостављање свеобухватних и стандардизованих политика и поступака за идентификовање, праћење, заплијену и одузимање имовине и средстава стечених кривичним дјелом у складу са његовим профилом ризика; (8) унапређење разумијевања органа у вези са ризицима од ФТ и јачање капацитета и подршке органима за спровођење закона и тужилачким органима укљученим у ФТ у складу са Националном стратегијом ФТ 2019; и (9) спровођење дјелотворног режима циљаних финансијских санкција који се односи на финансирање тероризма и финансирање пролиферације, као и прац́ење и надзор непрофитних организација засновани на ризику.

Сирија

 

Од фебруара 2010. године, када се Сирија на високом политичком нивоу обавезала да сарађује са ФАТФ-ом и МЕНАФАТФ-ом на отклањању својих стратешких недостатака у систему СПН/ФТ, Сирија је остварила напредак у унапређењу свог система СПН/ФТ. У јуну 2014.године, ФАТФ је утврдио да је Сирија у значајној мјери спровела свој акциони план на техничком нивоу, укључујући инкриминсање финансирања тероризма и успостављање процедура за замрзавање имовине терориста. Иако је ФАТФ утврдио да је Сирија завршила свој утврђени акциони план, због безбједоносне ситуације, ФАТФ није у могућности да спроведе посјету на лицу мјеста како би провјерио да ли је процес примјене потребних реформи и активности почео и да је одржив.  ФАТФ ће наставити да нагледа ситуацију и обавиће посјету на лицу мјеста чим то буде могуће.


Уганда

 

Од фебруара 2020. године, када се Уганда на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ЕСААМЛГ-ом како би унаприједила дјелотворност свог система СПН/ФТ,  Уганда је предузела неке кораке у циљу унапређења свог система СПН/ФТ, укључујући усвајање Националне стратегије СПН/ФТ у септембру 2020. године. Уганда би требало да настави да ради на имплементацији свог акционог плана како би уклонила стратешке недостатке, укључујући: (1) спровођење међународне сарадње у складу са профилом ризика земље; (2) развијање и имплементацију надзора заснованог на ризику над финансијским институцијама и  нефинансијским институцијама и професијама  које су законом утврђене као обвезници; (3) омогућавање благовременог приступа надзорним органима тачним основним подацима и информацијама о стварном власништву за правна лица; (4) показивање да полицијски и правосудни органи примјењују кривично дјело ПН у складу са утврђеним ризицима; (5) успостављање и примјена политика и процедура за утврђивање, праћење, заплијену и конфискацију имовине и средстава стечених кривичним дјелом; (6) показивање да органи за спровођење закона спроводе истраге ФТ и гоњења пропорционално Угандином профилу ризика од ФТ; (7) уклањање техничких недостатака у законодавном оквиру како би се примијениле циљане финансијске санкције у вези са финансирањем пролиферације, и имплементација надзора над НПО који је заснован на ризику у циљу спречавања злоупотребе у сврхе ФТ. ФАТФ надгледа надзор Уганде над НПО сектором. Уганда се позива да примијени приступ заснован на ризику у надзору непрофитних организација у складу са стандардима ФАТФ-а.

 

Зимбабве

Од октобра 2019. године, када се Зимбабве на високом политичком  нивоу  обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ЕСААМЛГ-ом како би ојачао дјелотворност свог система СПН/ФТ и уклонио све релевантне техничке недостатке, Зимбабве је предузео иницијалне кораке у унапређењу свог система СПН/ФТ укључујући и унапређење свог разумијевања кључних ризика од ПН/ФТ. Зимбабве би требало да настави да ради на имплементацији свог акционог плана, између осталог, путем следећих активности:  (1) спровођење надзора заснованом на ризику за финансијске институције и нефинансијске институције и професије  које су законом утврђене као обвезници, укључујући повећање капацитета код надзорног органа; (2)  обезбјеђивање развоја одговарајућих мјера за ублажавање ризика међу финансијским институцијама и нефинансијским институцијама и професијама  које су законом утврђене као обвезници, укључујући примјену пропорционалних и одвраћајућих санкција за кршење; (3) израда механизама који ц́е осигурати да надлежни органи имају правовремене и ажурне информације о стварном власништву; и (5) уклањање  преосталих недостатака везаних за циљане финансијске санкције који се односе на финансирање пролиферације и приказивање доказа њиховог спровођења.

Оригинал саопштења на енглеском језику можете наћи на сљедећем линку:

хттп://www.фатф-гафи.орг/публицатионс/хигх-риск-анд-отхер-мониторед-јурисдицтионс/доцументс/инцреасед-мониторинг-фебруарy-2021.хтмл

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?