Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ФАТФ саопштење - Дрзаве под појачаним надзором, јун 2021

Објављено: 20.07.2021. 14:52 Аутор: СФОП
ФАТФ саопштење- Државе под појачаним надзором
– јун 2021. године

Државе које су под појачаним надзором активно раде са ФАТФ-ом на уклањању стратешких недостатака у својим системима за борбу против прања новца, финансирања тероризма и финансирања пролиферације. Када ФАТФ стави државу под појачани надзор, то значи да се та држава обавезала да ће брзо да уклони утврђене стратешке недостатке у оквиру договореног временског периода и иста подлијеже појачаном надзору. Ова листа се често назива ‘сива листа’.

ФАТФ и регионална тијела која функционишу по узору на ФАТФ (ФАТФ-стyле регионал бодиес - ФСРБс) настављају да раде са доље наведеним државама док државе извјештавају о напретку који је остварен по питању уклањања утврђених стратешких недостатака. ФАТФ позива ове државе да ефикасно спроводе своје договорене акционе планове и то у договореним временским оквирима. ФАТФ поздравља њихову посвећеност и помно ће пратити њихов напредак. ФАТФ не позива на примјену продубљене провјере и праћења пословања клијента у вези са овим државама, али подстиче своје чланице да приликом својих анализа ризика узму у обзир информације наведене у даљем тексту.

ФАТФ ће наставити континуирано да идентификује додатне земље које имају стратешке недостатке у својим системима за борбу против прања новца, финансирања тероризма и финансирања пролиферације. Један број држава још увијек није разматран од стране ФАТФ-а и ФСРБ-а, али ће временом и оне бити разматране.

У октобру 2020. године, ФАТФ је одлучио да поново започне свој рад, који је усљед пандемије Ковида 19 био паузиран, на идентификовању нових земаља са стратешким недостацима у систему СПН/ФТ и да да приоритет прегледу земаља за чије су активности рокови предвиђени акционим плановимаса истекли или истичу. ФАТФ је од фебруара 2021. године размотрио напредак сљедец́их земаља: Албанија, Барбадос, Боцвана, Камбоџа, Кајманска острва, Гана, Јамајка, Маурицијус, Мароко, Мјанмар, Никарагва, Пакистан, Панама, Уганда и Зимбабве. За ове земље у наставку су дате ажуриране изјаве. Буркина Фасо и Сенегал су добиле прилику и одлучиле да одложе извјештавање због пандемије; стога су саопштења објављена у фебруару 2021. године за ове државе наведене ниже у тексту, али оне не морају нужно одражавати најновији статус режима СПН/ФТ у тим земљама. Након извршеног прегледа, ФАТФ је такође идентификовао Хаити, Малту, Филипине и Јужни Судан.

ФАТФ поздравља напредак који су ове земље постигле у борби против прања новца и финансирања тероризма, упркос изазовима које поставља КОВИД-19.

Државе са стратешким недостацима      Државе које више не подлијежу надзору
Албанија                                                Гана
Барбадос
Боцвана
Буркина Фасо
Филипини
Камбоџа
Кајманска Острва
Хаити
Јамајка
Јемен
Јужни Судан
Малта
Маурицијус
Мароко
Мјанмар
Никарагва
Пакистан
Панама
Сенегал
Сирија
Уганда
Зимбабве



Албанија

Од фебруара 2020. године, када се Албанија на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и МОНЕYВАЛ-ом на јачању дјелотворности свог режима СПН/ФТ, Албанија је предузела кораке ка побољшању система СПН/ФТ, између осталог, и тиме што је унаприједила имплементацију циљаних финансијских санкција кроз надзорне активности које идентификују и исправљају недостатке у усаглашености код финансијских институција и нефинансијских институција и професија које су законом утврђене као обвезници (ДНФБПс). Албанија треба да настави да ради на спровођењу свог Акционог плана како би отклонила своје стратешке недостатке, укључујући: (1) финализирање пројекта за смањење неформалне економије засноване на готовини и за регистрацију власништва над свим некретнинама; (2) унапређење благовременог поступања по захтјевима за међународну правну помоћ; (3) успостављање дјелотворнијих механизама за откривање и спречавање криминалаца да посједују или контролишу ДНФБПс, укључујуц́и јачање овлашц́ења надлежних органа за примјену санкција; (4) обезбјеђивање благовременог приступа тачним и ажурираним основним подацима и подацима о стварном власништву компанија; (5) повећање броја гоњења за ПН, посебно у случајевима која укључују предикатна кривична дјела почињена у иностранству; и (6) демонстрирање континуиране примјене заплијене имовине и обезбеђивање коначног одузимања имовине стечене кривичним дјелом, посебно имовине повезане са независним и професионалним перачима новца, као и индиректне зараде и еквивалентне вриједности.


Барбадос

У фебруару 2020. године, Барбадос се на високом политичком нивоу обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ЦФАТФ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ. Барбадос треба да настави да ради на спровођењу свог Акционог плана, укључујући: (1) демонстрирање примјене надзора заснованог на ризику за финансијске институције и ДНФБПс; (2) предузимање одговарајућих мјера у циљу спречавања злоупотребе правних лица и аранжмана у криминалне сврхе, и обезбјеђивање благовременог приступа тачним и ажурираним основним подацима и информацијама о стварном власништву; (3) повећање капацитета ФОС у циљу побољшања квалитета њених финансијских информација у циљу пружања помоћи органима за спровођење закона код спровођења истрага ПН и ФТ; (4) приказивање да су истраге и гоњење које се односе на прање новца у складу са профилом ризика државе, када је то потребно, и смањење заостајања у завршавању предмета; (5) даље спровођење одузимања имовине повезане са ПН, укључујући тражење помоћи од страних партнерских служби.


Боцвана

У октобру 2018. године, Боцвана се на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ЕСААМЛГ-ом на јачању дјелотворности свог режима СПН/ФТ. На свом пленарном засиједању у јуну 2021. године, ФАТФ је првобитно утврдио да је Боцвана суштински испунила свој акциони план и планира процјену на лицу места како би потврдио да је примјена боцванских реформи СПН/ФТ започета и да се одржава и да и даље постоји потребна политичка посвец́еност да спровођење настави у будуц́ности. Боцвана је извршила следец́е кључне реформе, укључујуц́и: (1) израду свеобухватне националне стратегије и политике за СПН/ФТ засноване на нрезултатима националне процјене ризика; (2) израду програма надзора и прац́ења заснованих на ризику; и; (3) унапређење просљеђивања и употребе финансијских обавјештајних података од стране ФОС и других за идентификовање и истраживање случајева ПН. ФАТФ ц́е и даље надгледати ситуацију са Ковидом-19 и обавиће посјету на лицу мјеста што је прије могуц́е.


Буркина Фасо
(Саопштење од фебруара 2021. године)

У фебруару 2021. године Буркина Фасо се на политичком нивоу обавезала да ц́е сарађивати са ФАТФ-ом и ГИАБА-ом на јачању ефикасности свог режима СПН/ФТ. Од завршетка Извјештаја о напретку након евалуације (МЕР) 2019. године, Буркина Фасо је постигла напредак у низу активности препоручених у МЕР-у за побољшање техничке усклађености и ефикасности, укључујуц́и и усвајање националне стратегије за СПН/ФТ у децембру 2020. године. Буркина Фасо ц́е радити на спровођењу свог акционог плана, укључујуц́и: (1) усвајање и спровођење пратец́их механизама за прац́ење активности у националној стратегији; (2) захтијевање међународне правне помоћи и других облика међународне сарадње у складу са својим профилом ризика; (3) јачање ресурсних капацитета свих надзорних органа за СПН/ФТ и спровођење на ризику заснованог надзора над ФИ и ДНФБП; (4) одржавање свеобухватних и ажурираних основних и података о стварном власништву и јачање система санкција за кршење обавеза транспарентности; (5) повец́ање разноликости СТР извјештавања; (6) повец́ање људских ресурса ФОС-а кроз додатно запошљавање, обуке и буџет; (7) спровођење обука за полицију, тужиоце и друге релевантне органе; (8) показивање да власти теже конфискацији као политичком циљу; (9) јачање капацитета и подршке полицијским и тужилачким органима укљученим у борбу против ФТ, у складу са Националном стратегијом ФТ; и (10) примјена дјелотворног режима циљаних финансијских санкција који се односи на финансирање тероризма и финансирање пролиферације, као и прац́ење и надзор непрофитних организација који су засновани на ризику.


Филипини

У јуну 2021. године Филипини су се на политичком нивоу обавезали да ц́е сарађивати са ФАТФ-ом и АПГ-ом на јачању ефикасности свог режима СПН/ФТ. Од завршетка Извјештаја о узајмањој евалуацији (МЕР) 2019. године, Филипини су остварили напредак у једном броју активности препоручених у МЕР-у за побољшање техничке усклађености и ефикасности, укључујуц́и и решавање техничких недостатака у циљаним финансијским санкцијама. Филипини ц́е радити на спровођењу свог акционог плана, укључујуц́и: (1) показивање да се спроводи ефикасан надзор ДНФБПс заснован на ризику; (2) показивање да надзорни органи користе контроле СПН/ФТ за ублажавање ризика повезаних са касино касама; (3) примјену нових обавеза за регистрацију МВТС-а и примјену санкција за нерегистроване и нелегалне оператере (4) побољшање и поједностављивање приступа органа за спровођење закона информацијама о стварном власништву и предузимање корака како би се осигурало да су информације о СВ тачне и ажуриране; (5) показивање повец́аног коришц́ења финансијско обавјештајних података и повец́аног броја истрага и кривичних гоњења у складу са ризиком; (6) показивање пораста у идентификацији, истрази и гоњењу случајева ФТ; (7) показивање да се предузимају одговарајуц́е мјере у вези са НПО сектором (укључујуц́и нерегистроване НПО) без ометања легитимних НПО активности; и (8) јачање дјелотворности оквира циљаних финансијских санкција за финансирање тероризма и финансирање пролиферације.


Камбоџа

У фебруару 2019. године, Камбоџа се на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и АПГ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ и отклонити све техничке недостатке. Камбоџа би требало да предузме хитне кораке како би у потпуности испунила преостале мјере у свом акционом плану, јер су сви рокови вец́ истекли. Камбоџа треба да настави да ради на примјени свог акционог плана како би отклонила своје стратешке недостатке, укључујући: (1) обезбјеђивање примјене правовремених, пропорционалних и одвраћајућих активности примјене закона у односу на банке, гдје је то потребно због кршења прописа СПН/ФТ ; (2) унапређење просљеђивања финансијско обавјештајних података органима за спровођење закона у вези са високо ризичним кривичним дјелима; (3) приказивање повећања броја истрага и гоњења за ПН у складу са ризиком; (4) приказивање повећања замрзавања и одузимања одговарајуће вриједности средстава, имовинске користи и имовине стечене путем криминала; (5) подизање свијести приватног сектора о новим обавезама у односу на циљане финансијске санкције у вези са финансирањем пролиферације и унапређење разумијевања у односу на избјегавање примјене ових санкција.

ФАТФ примјец́ује континуирани напредак Камбоџе у оквиру њеног акционог плана, међутим одређени број рокова из њеног акционог плана је сада истекао и преостаје још много посла. ФАТФ охрабрује Камбоџу да настави да ради на спровођењу свог акционог плана за решавање горе поменутих стратешких недостатака што је прије могуц́е.

Кајманска острва

Од фебруара 2021. године, када су се Кајманска острва на политичком нивоу обавезала да ц́е сарађивати са ФАТФ-ом и ЦФАТФ-ом на јачању ефикасности свог режима СПН/ФТ, Кајманска острва су предузела кораке ка побољшању свог режима СПН/ФТ, укључујуц́и примјену санкција које су ефикасне, сразмјерне и одврац́ајуц́е, и предузимање административних казни и извршних радњи против обвезника како би се осигурало да се кршења прописа СПН/ФТ санирају. Кајманска острва би требало да наставе да раде на примјени свог акционог плана како би уклонили своје стратешке недостатке, укључујући: (1) изрицање одговарајућих и дјелотворних казни у случајевима када релевантне стране (укључујуц́и правна лица) не достављају тачне, адекватне и ажуриране информације о стварном власништву; и (2) приказивање да гоне све врсте прања новца у складу са профилом ризика у тој земљи и да такво гоњење резултира примјеном одврац́ајуц́их, дјелотворних и пропорционалних санкција.

Хаити

У јуну 2021. године, Хаити су се на високом политичком нивоу обавезали да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ЦФАТФ-ом на јачању дјелотворности свог режима СПН/ФТ. Хаити ц́е радити на спровођењу свог акционог плана, укључујуц́и: (1) развијање процеса процјене ризика од ПН/ФТ и просљеђивање сазнања; (2) олакшавање размјене информација са релевантним иностраним пертнерима; (3) решавање техничких недостатака у свом правном и регулаторном оквиру који спречавају спровођење превентивних мјера за спречавање прања новца и финансирања тероризма и спровођење надзора СПН/ФТ заснованог на ризику за све финансијске институције и ДНФБПс за које се сматра да представљају вец́и ризик од ПН/ФТ; (4) осигуравање да се чувају основне и корисне информације о стварном власништву и да је омогућен благовремен приступ тим информацијама; (5) обезбеђивање боље употребе финансијско обавјештајних података и других релевантних информација од стране надлежних органа за борбу против ПН и ФТ; (6) отклањање техничких недостатака у кривичном дјелу ПН и показивање да органи идентификују, истражују и процесуирају случајеве ПН на начин који је у складу са профилом ризика Хаитија; (7) показивање повец́ања броја идентификација, праћења и повраћаја имовине стечене кривичним дјелима; (8) отклањање техничких недостатака у у кривичном дјелу ФТ и режиму циљаних финансијских санкција; (9) спровођење одговарајуц́ег прац́ења НВО подложних злоупотреби у сврхе ФТ без ометања или обесхрабривања легитимних активности НВО.

Јамајка

Од фебруара 2020. године, када се Јамајка на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ЦФАТФ-ом на јачању дјелотворности свог режима СПН/ФТ, Јамајка је предузела кораке ка јачању свог режима СПН/ФТ, укључујуц́и спровођење циљаних финансијских санкција за финансирање тероризма без одлагања. Јамајка би требало да настави са спровођењем свог акционог плана како би отклонила своје стратешке недостатке, укључујући: (1) развијање свеобухватнијег разумијевања својих ризика који се односе на ПН/ФТ; (2) укључивање свих финансијских институција и ДНФБПс у режим СПН/ФТ и обезбјеђивање адекватног надзора заснованог на ризику у свим секторима; (3) предузимање одговарајућих мјера у циљу спречавања злоупотребе правних лица и аранжмана у криминалне сврхе, и обезбјеђивање благовременог приступа тачним и ажурираним основним подацима и информацијама о стварном валсништву; (4) предузимање одговарајућих мјера како би се повећала употреба финансијских информација и како би се повећао број истрага и гоњења за ПН, у складу са профилом ризика државе; и (5) имплементирање приступа заснованог на ризику за надзор НВО сектора како би се спријечила злоупотреба у сврхе ФТ.


Јемен

Од фебруара 2010. године, када се Јемен на високом политичком нивоу обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом и МЕНАФАТФ-ом на отклањању својих стратешких недостатака у систему СПН/ФТ, Јемен је остварио напредак у унапређењу свог система СПН/ФТ. У јуну 2014. године, ФАТФ је утврдио да је Јемен у значајној мјери приступио спровођењу акционог плана на техничком нивоу, укључујући и: (1) адекватно инкриминсање прања новца и финансирања тероризма; (2) успостављање процедура за откривање и замрзавање имовине терориста; (3) унапређење обавеза провјере и утврђивања идентитета и праћења пословања клијента и пријављивања сумњивих транскција; (4) доношење смјерница; (5) развијање капацитета за праћење и надзор код органа који надзиру финансијски сектор и финансијско-обавјештајне службе; и (6) успостављање потпуно оперативне и дјелотворно функционалне финансијско обавјештајне службе. Иако је ФАТФ утврдио да је Јемен испунио свој договорени акциони план, због безбједоносне ситуације, ФАТФ није у могућности да спроведе посјету на лицу мјеста како би провјерио да ли је процес примјене захтјеваних реформи и активности почео и да је одржив. ФАТФ ће наставити да нагледа ситуацију и обавиће посјету на лицу мјеста чим то буде могуће.

Јужни Судан

У јуну 2021. године, Јужни Судан се на високом политичком нивоу обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом на јачању дјелотворности свог режима СПН/ФТ. Јужни Судан ће радити на спровођењу свог акционог плана, укључујуц́и: (1) аплицирање и ангажовање са ЕСААМЛГ-ом за чланство и обавезивање да ц́е проц́и узајамну евалуацију ЕСААМЛГ-а или другог тијела за процјену; (2) спровођење свеобухватне ревизије Закона о СПН/ФТ (2012), уз подршку међународних партнера, укључујуц́и техничку помоц́, како би се ускладио са стандардима ФАТФ-а; (3) одређивање органа/органа задужених за координацију националних процјена ризика од ПН/ФТ; (4) постане потписница и примјењује Бечку конвенцију из 1988. године, Палермо конвенцију из 2000. године и Конвенцију о финансирању тероризма из 1999. године; (5) надлежни органи треба да буду одговарајуц́е структурирани и оспособљени за примјену приступа заснованог на ризику у надзору прања новца и финансирања тероризма за финансијске институције; (6) израду свеобухватног правног оквира за прикупљање и провјеру тачности података о стварном власништву за правна лица; (7) операционализација потпуно функционалне и независне ФОС; (8) успостављање и примјена правног и институционалног оквира за спровођење циљаних финансијских санкција у складу са Резолуцијама Савјета безбједности Уједињених нација о финансирању тероризма и пролиферације; и (9) започињање примјене циљаног надзора зqаснованог на тизику/прац́ења НПО-а које су у ризику од злоупотребе у сврхе ФТ.


Малта

У јуну 2021. године, Малта се на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и МАНИВАЛОМ на јачању дјелотворности свог режима СПН/ФТ. Од усвајања Извјештаја о узајамној евалуацији (МЕР) у јулу 2019. године, Малта је напредовала у низу активности препоручених у МЕР за побољшање свог система, као што су: јачање приступа надзора ФИ и ДНФБП заснованог на ризику; побољшање аналитичког процеса за финансијско обавјештајне податке; обезбјеђивање ресурса за полицију и оснаживање тужилаца да истражују и подижу оптужнице за сложено прање новца у складу са профилом ризика Малте; увођење националне политике конфискације, као и доношење закона о конфискацији без осуђујуц́е пресуде; подизање доступних санкција за кривично дјело ФТ и способности истраге прекограничних кретања готовине за потенцијалне активности ФТ; и побољшање контакта и непосредне комуникације са обвезницима о циљаним финансијским санкцијама и унапређење разумијевања НВО сектора у вези са ризицима од ФТ. Малта ће наставити да ради на примјени свог ФАТФ акционог плана, тако што ће: (1) наставити да показује да су информације о стварном власништву тачне и да се, по потреби, ефикасне, пропорционалне и одврац́ајуц́е санкције, сразмјерне ризицима од ПН/ФТ, примјењују на правна лица ако се утврди да су достављене информације нетачне; и осигурати да се ефикасне, пропорционалне и одврац́ајуц́е санкције примјењују на „чуваре капије“ када се не придржавају својих обавеза да добију тачне и ажуриране информације о стварном власништву; (2) побољшати коришћење финансијско-обавјештајних података ФОС-а за подршку органима у гоњењу кривичних дјела у вези са порезом и повезаних случајева прања новца, укључујуц́и разјашњавање улога и одговорности пореског органа и ФОС-а; и (3) повец́ати фокус анализе ФОС-а на ове врсте кривичних дјела, како би се произвели обавјештајни подаци који помажу малтешкој полицији да открије и истражи случајеве у складу са идентификованим малтешким ризицима од ПН у вези са утајом пореза.


Маурицијус

У фебруару 2020. године, Маурицијус се на високом политичком нивоу обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ЕСААМЛГ-ом на јачању дјелотворности свог режима СПН/ФТ. На свом пленарном засиједању у јуну 2021. године, ФАТФ је првобитно утврдио да је Маурицијус суштински испунио свој акциони план и планира процјену на лицу места како би потврдио да је примјена реформи СПН/ФТ Маурицијуса започета и да се одржава и да и даље постоји потребна политичка посвец́еност да спровођење настави у будуц́ности. Маурицијус је извршио следец́е кључне реформе, укључујуц́и: (1) спровођење комуникације са релевантним субјектима у циљу унапређења разумијевања ризика и обавеза у вези са ПН и ФТ; (2) ефикасна израда планова надзора заснованог на ризику за Комисију за финансијске услуге; (3) обезбјеђивање благовременог приступа надлежним органима тачним основним подацима и подацима о стварном власништву; и (4) пружање обуке за органе за спровођење закона како би се осигурало да имају капацитете да воде истраге о прању новца. ФАТФ ц́е и даље надгледати ситуацију са Ковидом-19 и обавиће посјету на лицу мјеста што је прије могуц́е.

Мароко

У фебруару 2021. године Мароко се на политичком нивоу обавезао да ц́е сарађивати са ФАТФ-ом и МЕНАФАТФ -ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ. Мароко треба да настави да ради на примјени свог акционог плана како би отклонио стратешке недостатке, укључујући: (1) приказивање ефикасне примјене система управљања предметима ради пружања правовремених одговора и приоритизације захтјева за међународну правну помоц́ у складу са профилом ризика земље; (2) унапређење надзора заснованог на ризику и предузимање корективних радњи и примјену ефикасних, пропорционалних и одврац́ајуц́их казни због непоштовања прописа; (3) осигуравање да су подаци о стварном власништву одговарајући, тачни и провјерени, укључујуц́и информације о правним лицима и страним правним аранжманима; (4) повец́ање разноликости извјештавања о СТР; (5) обезбјеђивање одговарајућих финансијских и људских ресурса за ФОС за унапређење аналитичких способности како би се испунио њен основни задатак оперативне и стратешке анализе; (6) давање приоритета идентификацији, истрази и кривичном гоњењу свих врста ПН у складу са ризицима земље; (7) јачање капацитета органа за спровођење закона, тужилаца и других релевантних органа за спровођење паралелних финансијских истрага, коришц́ење финансијско-обавјештајних података, заплијену имовине и захтијевање/пружање међународне правне помоц́и; и (8) прац́ење и ефикасан надзор усклађености ФИ и ДНФБП са обавезама које се односе на циљане финансијске санкције.


Мјанмар

У фебруару 2020. године, Мјанмар се на високом политичком нивоу обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом и АПГ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ и отклањању свих повезаних техничких недостатака. Мјанмар треба да настави са спровођењем свог акционог плана како би отклонио стратешке недостатке, укључујући: (1) показивање побољшаног разумијевања ризика од ПН у кључним областима; (2) показивање да су посредне /непосредне контроле засноване на ризику и да су хунди оператори регистровани и под надзором; (3) показивање побољшања у употреби обавјештајних података у истрагама надлежних органа за спровођење закона, и повећање оперативних анализа и просљеђивања података од стране ФОС-а; (4) обезбјеђивање да се ПН истражује/гони у складу са ризицима; (5) демонстрирање истрага о транснационалним случајевима ПН уз међународну сарадњу; (6) демонстрирање повећања замрзавања/заплијене и одузимања средстава стечених кривичним дјелом, инструмената, и/или имовине одговарајуће вриједности; (7) управљање привремено одузетом имовином ради очувања вриједности одузете имовине до трајног одузимања; и (8) приказивање имплементације циљаних финансијских санкција које се односе на финансирање пролиферације, укључујући обуке о избјегавању ових санкција.


Никарагва

Од фебруара 2020. године, када се Никарагва на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ГАФИЛАТ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ, Никарагва је предузела кораке ка побољшању свог режима прања новца и финансирања тероризма, укључујуц́и ажурирање своје националне процјене ризика од ПН/ФТ. Никарагва треба да настави са спровођењем свог акционог плана, укључујући: (1) просљеђивање резултата свог разумијевања ризика од ПН/ФТ надлежним органима и релевантним субјектима приватног сектора; (2) спровођење дјелотворног надзора заснованог на ризику; (3) предузимање одговарајућих мјера у циљу спречавања злоупотребе правних лица и аранжмана у криминалне сврхе.


Пакистан

Од јуна 2018. године, када се Пакистан на високом политичком нивоу обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом и АПГ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ и отклонити своје стратешке недостатке у борби против финансирања тероризма, континуирана политичка посвећеност Пакистана довела је до значајног напретка у свеобухватном акционом плану за борбу против ФТ. ФАТФ препознаје напредак и напоре Пакистана да се позабави овим тачкама акционог плана за борбу против ФТ и напомиње да је од фебруара 2021. године Пакистан постигао напредак у реализацији двије од три преостале радње у показивању да се за осуђујуц́е пресуде за ФТ изричу ефикасне, пропорционалне и одврац́ајуц́е санкције и да се пакистански режим циљаних финансијских санкција ефикасно примјењује на циљану имовину терориста. Пакистан је до сада реализовао 26 од 27 тачака у свом акционом плану из 2018. године. ФАТФ охрабрује Пакистан да настави да напредује у што скоријем решавању једне преостале тачке повезане са спречавањем ФТ демонстрирајуц́и да су истраге и кривична гоњења ФТ усмјерени на више вође и команданте терористичких група које су означиле УН.

Као одговор на додатне недостатке који су касније идентификовани у пакистанском Извјештају о узајамној евалуацији АПГ-а за 2019. годину (МЕР), Пакистан је постигао напредак у решавању низа питања која су препоручена у МЕР-у и обавезао се на високом нивоу у јуну 2021. године за решавање ових стратешких недостатака у складу са новим акционим планом који се првенствено фокусира на борбу против прања новца. Пакистан би требало да настави да ради на решавању својих стратешки важних недостатака у погледу СПН/ФТ, тако што ће: (1) ојачати међународну сарадњу измјенама Закона о МПП; (2) показати да се тражи помоц́ од страних земаља у спровођењу мјера према лицима означеним у складу са Резолуцијом СБУН 1373; (3) показати да надзорни органи спроводе надзор на терену и ван њега сразмјерно специфичним ризицима повезаним са ДНФБП, укључујуц́и примјену одговарајуц́их санкција по потреби; (4) показати да се пропорционалне и одврац́ајуц́е санкције досљедно примјењују на сва правна лица и правне аранжмане због непоштовања захтјева о стварном власништву; (5) показати повец́ање броја истрага и кривичних гоњења и да се имовина стечена криминалом и даље ограничава и одузима у складу са профилом ризика Пакистана, укључујуц́и рад са иностраним колегама на праћењу, замрзавању и одузимању имовине; и (6) показати да се ДНФБП сектор надгледа у складу са обавезама спречавања финансирања пролиферације и да се за непоштовање тих обавеза изричу санкције.



Панама

Од јуна 2019. године, када се Панама на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ГАФИЛАТ-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ, Панама је предузела кораке у циљу унапређења свог система СПН/ФТ, укључујући предузимање радњи за идентификовање нелиценцираних пошиљалаца новца и повец́ање употребе резултата рада ФОС-а за покретање или даље истраге ПН. Међутим, Панама би требало да предузме хитне мјере како би у потпуности реализовала преостале активности у свом акционом плану, јер су сви рокови вец́ истекли. Стога би Панама требало да настави са спровођењем свог акционог плана како би отклонила стратешке недостатке, укључујући: (1) унапређење разумијевања ризика од ПН/ФТ код правних лица, као дио корпоративног сектора, и достављање закључака националним политикама како би се ублажили утврђени ризици; (2) примјену приступа заснованог на ризику код надзора сектора ДНФБП и обезбјеђивање дјелотворних, пропорционалних и одврац́ајуц́их казни за кршење прописа из области СПН/ФТ; (3) обезбјеђивање одговарајуће провјере ажурираних података о стварном власништву од стране обвезника и благовременог приступа надлежним органима, успостављање дјелотворних механизама за прац́ење активности офшор субјеката, процјена постојец́их ризика од злоупотребе правних лица и аранжмана у циљу дефинисања и спровођења конкретних мјера за спречавање злоупотребе именованих акционара и директора; и (4) показивање способности да се истражи и гони ПН које обухвата пореска кривична дјела у иностранству и да се обезбиједи конструктивна и правовремена међународна сарадња у оваквим случајевима, и наставак фокусирања на истраге за ПН у односу на високо ризичне области.

ФАТФ је уочио континуирани напредак Панаме у односу на цјелокупни акциони план; међутим сви рокови су сада истекли и преостаје још доста посла. ФАТФ стога снажно подстиче Панаму да настави да ради на спровођењу свог акционог плана за решавање горе поменутих стратешких недостатака што је прије могуц́е.

Сенегал
(Саопштење од фебруара 2021. године)

У фебруару 2021. године Сенегал се на политичком нивоу обавезао да ц́е сарађивати са ФАТФ-ом и ГИАБА-ом на јачању дјелотворности свог система СПН/ФТ. Од завршетка Извјештаја о напретку након евалуације (МЕР) 2018. године, Сенегал је остварио напредак у односу на више препорука из Извјештаја које се односе на техничку усклађеност и дјелотворност, између осталог, и усвајањем Националне стратегије за СПН/ФТ и Оперативног плана за спровођење Стратегије. Сенегал ће наставити са спровођењем свог акционог плана, укључујући: (1) обезбјеђивање досљедног разумијевања ризика од ПН/ФТ (посебно у вези са ДНФБП сектором) од стране релевантних органа путем обуке и теренског рада; (2) тражење међународне правне помоц́и и других облика међународне сарадње у складу са његовим профилом ризика; (3) обезбјеђивање да финансијске институције и ДНФБП подлијежу одговарајућем и дјелотворном надзору; (4) ажурирање и одржавање свеобухватних информација о стварном власништву и јачање система санкција за кршење обавеза транспарентности; (5) континуирано јачање људских ресурса ФОС-а како би се осигурало да одржава ефикасне капацитете оперативне анализе; (6) приказивање да се напори усмјерени на јачање механизама откривања и јачање способности за вођење истрага и кривичних гоњења против кривичних дела ПН/предикатних кривичних дјела одржавају досљедно у складу са профилом ризика Сенегала; (7) успостављање свеобухватних и стандардизованих политика и поступака за идентификовање, праћење, заплијену и одузимање имовине и средстава стечених кривичним дјелом у складу са његовим профилом ризика; (8) унапређење разумијевања органа у вези са ризицима од ФТ и јачање капацитета и подршке органима за спровођење закона и тужилачким органима укљученим у ФТ у складу са Националном стратегијом ФТ 2019; и (9) спровођење дјелотворног режима циљаних финансијских санкција који се односи на финансирање тероризма и финансирање пролиферације, као и прац́ење и надзор непрофитних организација засновани на ризику.


Сирија

Од фебруара 2010. године, када се Сирија на високом политичком нивоу обавезала да сарађује са ФАТФ-ом и МЕНАФАТФ-ом на отклањању својих стратешких недостатака у систему СПН/ФТ, Сирија је остварила напредак у унапређењу свог система СПН/ФТ. У јуну 2014.године, ФАТФ је утврдио да је Сирија у значајној мјери спровела свој акциони план на техничком нивоу, укључујући инкриминсање финансирања тероризма и успостављање процедура за замрзавање имовине терориста. Иако је ФАТФ утврдио да је Сирија завршила свој утврђени акциони план, због безбједоносне ситуације, ФАТФ није у могућности да спроведе посјету на лицу мјеста како би провјерио да ли је процес примјене потребних реформи и активности почео и да је одржив. ФАТФ ће наставити да нагледа ситуацију и обавиће посјету на лицу мјеста чим то буде могуће.

Уганда

Од фебруара 2020. године, када се Уганда на високом политичком нивоу обавезала да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ЕСААМЛГ-ом како би унаприједила дјелотворност свог система СПН/ФТ, Уганда је предузела неке кораке у циљу унапређења свог система СПН/ФТ, укључујући усвајање Националне стратегије СПН/ФТ у септембру 2020. године и и довршавање процјене ризика од ПН/ФТ за правна лица и аранжмане. Уганда би требало да настави да ради на имплементацији свог акционог плана како би уклонила стратешке недостатке, укључујући: (1) спровођење међународне сарадње у складу са профилом ризика земље; (2) развијање и имплементацију надзора заснованог на ризику над финансијским институцијама и нефинансијским институцијама и професијама које су законом утврђене као обвезници; (3) омогућавање благовременог приступа надзорним органима тачним основним подацима и информацијама о стварном власништву правних лица; (4) показивање да полицијски и правосудни органи примјењују кривично дјело ПН у складу са утврђеним ризицима; (5) успостављање и примјена политика и процедура за утврђивање, праћење, заплијену и конфискацију имовине и средстава стечених кривичним дјелом; (6) показивање да органи за спровођење закона спроводе истраге ФТ и гоњења пропорционално Угандином профилу ризика од ФТ; (7) уклањање техничких недостатака у законодавном оквиру како би се примијениле циљане финансијске санкције у вези са финансирањем пролиферације, и имплементација надзора над НПО који је заснован на ризику у циљу спречавања злоупотребе у сврхе ФТ. ФАТФ надгледа надзор Уганде над НПО сектором. Уганда се позива да примијени приступ заснован на ризику у надзору непрофитних организација у складу са стандардима ФАТФ-а.



Зимбабве

Од октобра 2019. године, када се Зимбабве на високом политичком нивоу обавезао да ће сарађивати са ФАТФ-ом и ЕСААМЛГ-ом како би ојачао дјелотворност свог система СПН/ФТ и уклонио све релевантне техничке недостатке, Зимбабве је предузео иницијалне кораке у унапређењу свог система СПН/ФТ укључујуц́и и израду упутства за надзор заснован на ризику за финансијске институције и високо ризичне ДНФБПс у складу са новооткривеним ризицима. Зимбабве би требало да настави да ради на имплементацији свог акционог плана, између осталог, путем следећих активности: (1) спровођење надзора заснованог на ризику за финансијске институције и ДНФБПс, укључујући повећање капацитета код надзорног органа; (2) обезбјеђивање развоја одговарајућих мјера за ублажавање ризика међу финансијским институцијама и ДНФБПс, укључујући примјену пропорционалних и одвраћајућих санкција за кршење; (3) израда механизама који ц́е осигурати да надлежни органи имају правовремене и ажуриране информације о стварном власништву; и (4) уклањање преосталих недостатака везаних за циљане финансијске санкције који се односе на финансирање пролиферације и приказивање доказа њиховог спровођења.



Државе које више не подлијежу појачаном надзору од стране ФАТФ-а

Гана

ФАТФ поздравља значајан напредак Гане у побољшању њеног режима СПН/ФТ. Гана је ојачала дејлотворност свог режима СПН/ФТ и уклонила повезане техничке недостатке како би испунила обавезе из свог акционог плана у вези са стратешким недостацима које је ФАТФ утврдио у октобру 2018. године. Због тога Гана више није предмет појачаног надзора ФАТФ-а. Гана ц́е наставити да сарађује са ГИАБА-ом на даљем унапређењу свог режима СПН/ФТ.



Оригинал саопштења на енглеском језику можете наћи на сљедећем линку:

хттпс://www.фатф-гафи.орг/публицатионс/хигх-риск-анд-отхер-мониторед-јурисдицтионс/доцументс/инцреасед-мониторинг-јуне-2021.хтмл


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?