Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интервју ВД директора Управе прихода и царина Александра Дамјановића за РТЦГ

Објављено: 01.09.2021. 17:00 Аутор: Управа прихода - И.Б.

Црногорска економија је на путу опоравка, казао је вршилац дужности директора Управе прихода и царина Александар Дамјановић. Он се нада и да ћемо уз адекватне потезе владе имати континуирани раст привреде и у наставку године. Зависно од мјера пандемије и њиховог поштовања очекује да ће економски трендови у 2021. надмашити рекордну 2019. годину.

Дамјановић је гостујући у Јутарњем програму Телевизије Црне Горе казао да туристичка сезона јесте допринијела брзом опоравку економије и подсјетио да ове године нијесмо имали предсезону.

"До тада је све било неизвјесно али се показала исправном одлука Владе и ресорним мин да отвое границе и да Црна Гора добије озбиљну тур сезону, како посљедњи подаци показују, у августу чак бољу него рекордне 2019. Ако би неко казао, да смо добили и пораст оболијевања од ковида, одговорио бих да су прошле године глупом одлуком затворене границе и руинирана је привреда а поново смо имали жестоку пандемију. Дакле не ради се о томе, ради се о поштовању мјера", казао је Дамјановић.

Акцизе

Дамјановић истиче да је наплата акциза у августу ове године боља него у истом периоду 2019.

"Наплата ПДВ-а при увозу је у августу ове године износила 56,6 милиона еура док је 2019. износила 48,9 милиона еура, што значи да је поново боља наплата. И када говоримо о укупном ПДВ-у рачунајући и домаћи ПДВ у августу 2021. је боља него у августу 2019", казао је Дамјеновић.

Тај тренд, каже Дамјановић, говори да имамо рекордан август мјесец а он је, додаје, надомјестио кашнење сезоне.

Порези

Дамјановић одаје и да је бруто наплата пореза на нивоу око 95% рекордне 2019.

"Ако знамо да су оптимистичка очекивања била 60% до 70% мислим да су ово охрабрујуће цифре уз неке друге показатеље попут пореза на добит итд, дају охрабрење да је црогорска економија на путу опоравка. Надам се да ће Влада паметним мјерама балансирати оно што су посљедице пандемије и потрбе привреде и да ћемо имати континуирани раст привреде и у остатку године", казао је Дамјановић.

Порез на доходак физичких лица

Упоређујући 2021. и 2019. годину и по питању пореза на доходак физичких лица и ту је, каже Дамјановић, ситуација на нивоу из 2019. године.

"На плата пореза на доходак физичких лица је на нивоу од 99,3% и то говори о трендовима опоравка економије, и доприноси су на нивоу од 98,5%.
Имајући у виду да су пар мјесеци ове године на снази биле мјере против пандемије и нијесмо имали туристичку предсезону, јасно је да би ови подаци били још бољи и да је 2021. година у тренду надмашила 2019. годину", тврди Дамјановић.

Фискализација

До сада је, каже, фискализовано преко 23 хиљаде привредних субјеката.

"То је 85 до 90% активних пореских обвезника и мање више инспекцијски надзор је показао да се готово сви фискализовали", наводи Дамјановић и додаје да је као проблематична уочена евазија пореза посебно у угоститељству и малопродаји.

"Тако што нијесу сви издавали фискалне рачуне. Зато смо поручили да они који не добију фискални рачун не морају да га плате. Ко не изда рачун украо је грађане", кадао је.

Највећа евазија је, како додаје, била код издавања приватног смјештаја а додаје да ће покушати да се стане и на крај избјегавању плаћања пореза код издаваја плажног мобилијара.

Комплетан интервју на сљедећем линку: хттп://www.ртцг.ме/вијести/економија/333209/цг-економија-на-путу-опоравка.хтмл

 

Преузето са портала РТЦГ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?