Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министарство економије припрема Владин извјештај о прегледу трговинских политика

Објављено: 09.12.2017. 16:27 Аутор: Министарство економије
Министарство економије, у координацији са надлежним ресорима, а везано за обавезе преузете чланством у Свјетској трговинској организацији (СТО), припрема Владин извјештај о прегледу трговинских политика (ТПР - Траде Полицy Ревиеw).

Преглед трговинских политика је најзначајнија активност након приступања Црне Горе СТО и припрема се у форми два извјештаја, и то Извјештаја СТО Секретаријата (Репортс бy тхе Сецретариат) и Извјештаја Владе (Репортс бy тхе Говернмент), а што је устаљена пракса за све чланице Организације.

Владин документ има за циљ да пружи сажет опис најзначајнијих економских и монетарних политика по секторима и мјерама и биће усмјерен на кључне и будуће активности Владе, али и развојне пројекте у различитим секторима.

Имајући у виду да Црна Гора први пут ради овај документ, Министарство економије је у протеклом периоду организовало низ припремних састанака са надлежним ресорима, а како би до краја децембра Извјештај био усвојен.

Такође, представници СТО-а боравили у Црној Гори у циљу израде Извјештаја СТО Секретаријата. Организовано је преко 30 састанака са представницима црногорских институција, бизнис удружења и академских институција на којима је разматран Извјештај Секретаријата СТО-а о трговинским политикама Црне Горе. Организацију посјете је координирало Министарство економије у сарадњи са Министарством вањских послова. Представници СТО секретаријата су изразили задовољство сарадњом и квалитетом одговора укључених институција.

Подношење извјештаја се врши на периодичној основи, па тако четири највеће трговинске нације (САД, ЕУ, Јапан и Кина) извјештаје подносе сваке двије године. Преглед трговинских политика за остале чланице се врши на сваке четири године, односно на сваких шест година, зависно од учешћа у свјетској трговини, с тим што је могуће продужавање овог периода за најмање развијене земље и земље у развоју. Везано за поменуто, чланице разматрају могућност да се од 2019. године извјештајни период продужи.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ
МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?