Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пилот шема мобилности за стручно образовање и обуку за земље које се налазе у процесу приступања Европској унији

Објављено: 28.02.2019. 19:20 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Обавјештавамо Вас да је позив за пилот шему мобилности у области стручног образовања и обуке за земље које се налазе у фази приступања Европској унији објављен данас.

Организације квалификоване за учешће су приватне и јавне установе на којима се спроводи програми стручног образовања и усавршавања, као и конзорцијум или компанија која учествује у програму стручног образовања и усавршавања. Ове установе морају имати сједиште у земљи која је чланица Европске уније, или у некој од партнерских земаља квалификованих за учешће. Остале установе као што су невладине организације, органи локалне самуправе, мала и средња предузећа, итд. могу учествовати у улози савјетодавца.

Подносилац пријаве мора бити установа која је квалификована за учешће и има сједиште у некој од земаља чланица Европске уније.

Земље које су у процесу приступања Европској унији (група 1): Партнерство подразумијева уједињење најмање 6 организација: најмање 3 организације из 3 различите земље које су чланице Европске уније, а остале 3 организације морају имати сједиште у некој од 3 различите земље, а то су: Албанија, Босна и Херцеговина, Сјеверна Македонија, Црна Гора, Србија, Косово и Турска.

Циљ ове шеме мобилности обухвата:

спровођење програма размјене између земаља које су у процесу приступања Европској унији и европских установа на којима се спроводи програм стручног образовања и усавршавања;

унапријеђивање знања, техничких и педагошких вјештина наставног особља за стручно образовање и усавршавање;

унапријеђивање знања менаџерског особља за стручно образовање и усавршавање;

оснаживање трансверзалних, општих и предметних вјештина и способности студената

Рок за подношење пријава је 14. мај 2019. године (у 12:00х).

Позив за подношење приједлога је објављен на енглеском језику, док ће преводи на француском, њемачком, шпанском, португалском и хрватском језику бити објављени током друге седмице марта мјесеца. Остали кратки промотивни материјали су тренутно у фази припреме, и биће доступни ускоро.

Остала важна документа (као што су пријавни формулар и формулар који се тиче буџета) ће бити ажурирана у наредном периоду (за неколико предстојећих седмица), а све потребне информације можете пронаћи на web сајту: хттпс://ец.еуропа.еу/едуцатион/ресоурцес-анд-тоолс/фундинг-оппортунитиес/вет-мобилитy-пилот-2019_ен

Функционални маил ЕАЦ-ВЕТ-МОБИЛИТY-СЦХЕМЕ@ец.еуропа.еу је на располагању потенцијалним апликантима за сва питања у вези са позивом.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?