Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство за људска и мањинска права организовало обуку забрана дискриминација Рома

Објављено: 05.10.2019. 14:58 Аутор: ПР Служба

За пуну афирмацију ромске и египћанске заједнице у друштвени, економски, културни и политички живот Црне Горе неопходно је имати системско рјешење која ће омогућити ефикаснији приступ у областима у којима су припадници ове заједнице најугроженији, поручено је са обуке „Забрана дискриминација Рома“ које је Министарство за људска и мањинска права у склопу свог Одјељења за унапређење и заштиту права Рома и Египћана организовала 03.04.октобра 2019 године.

Ова активност је усмјерена на едукацију припадника/ца Рома и Египћана, надлежних институција, стручне заједнице, шире јавности, медија као и цивилног сектора о  антидисктиминацијоном законодавству и његовој примјени у пракси у циљу упознавања ромске заједнице о њиховим правима и одговорностима у погледу сузбијања дискриминације, са посебним нагласком на положај ромкиња и египћанки.

Циљ ових едукација је да се од учесника/ца која су успјешно похађали/ла ове радионице, формирају тимови који су оспособљени да по општинама гдје гравитира ромска/египћанска популација, реагују и процесуирају сваки облик дискриминације на које буде наишла ова најрањивија мањинска заједница. Тимови ће укључити представнике/це из различитих институција, представнике/це Ромског савјета и представнике ромског/египћанског цивилног сектора, које ће формирати Министарство за људска и мањинска права заједно са представницима/цама заштитника људских права и слобода.

Ова обука је организована у општини Бијело Поље  за представнике/це општина Бијело Поље,  Мојковац, Колашин и Пљевља. Представници/це наведених општина су сачињавали учесници/це из ЈУ Центра за социјални рад Бијело Поље, Центра безбједности Бијело Поље, Пљевља, општине Мојковац, ЦСР Пљевља и Бијело Поље,  ЈУ ОШ “Бошко Буха“, ЈУ ОШ „Павле Жижић“, Основно државно тужилаштво Бијело поље, представници/це Основног суда Бијело Поље, представници/це ромске популације, представници/це Заштитника  људских права и слобода Црне Горе, представници/це Управе полиције и представници/це Министарства за људска и мањинска права.

Свим учесницима је на крају обуке додјељен сертификат који ће им касније послужити да буду изабрани за рад у тимовима који ће радити на сузбијање дискриминације према ромској и египћанској популацији.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?