Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство културе: Створени услови за примјену Закона о државним симболима, у најкраћем року испоштовати све процедуре

Објављено: 18.02.2020. 21:21 Аутор: МКУ
Након ступања на снагу Правилника о ближем начину истицања, употребе као и саставу материјала Заставе Црне Горе створени су сви неопходни услови за потпуну имплементацију Закона о државним симболима и Дану државности. У том контексту, Министарство културе упознало је све који су дужни да примијене ове прописе да предузму активности у том правцу. Сходно томе, и данас смо упутили позив да се у што краћем року обаве неопходне радње у циљу потпуне примјене Закона о државним симболима и Дану државности и Правилника о ближем начину истицања, употребе као и саставу материјала Заставе Црне Горе.
Министарство културе и у ранијем периоду више пута је упозоравало државне органе, органе државне управе, управе, локалне самоуправе, али и правна лица која обављају јавна овлашћења или чији је оснивач држава, на обавезност примјене Закона о државним симболима и Дану државност, као и на Правилник о ближем начину истицања, употребе и саставу материјала Заставе Црне Горе. Циљ је да се избјегну нежељене посљедице или примјена казнених одредби овог Закона и других прописа којима се штите наши државни симболи.
Подсјећамо, сходно Правилнику о ближем начину истицања, употребе као и саставу материјала Заставе Црне Горе потребно је обратити посебну пажњу на одредбе овог Правилника које регулишу питање стандардних димензија заставе, материјала, односно квалитета материјала, врста заставе, начин њеног истицања у ентеријеру и екстеријеру објеката, као и на ваздухопловима, бродовима и другим пловним објектима, у циљу законитог поступања и поштовања овог државног симбола.
И у погледу истицања Грба мора се водити рачуна о члану 4 Закона о државним симболима и Дану државности којим се уређује његов изглед. У односу на Химну Црне Горе нужно је ослонити се на чланове 6, 21, 22, 23, 24, 25 овог Закона, којима су уређени текст Химне, повод за њено извођење, начин извођења, начин одавања почасти химни, разлози због којих се не смије изводити и др.
Такође, подсјећамо и на казнене одредбе из овог Закона према којима ће се новчаном казном од 1.000 еура до 20.000 еура казнити за прекршај правно лице, ако употријеби Грб и Заставу у облику и садржини супротно чл. 4 и 5 овог Закона; употријеби их у умјетничком стваралаштву, наставном и образовном раду на начин којим се нарушавају јавни морал, углед и достојанство Црне Горе; на Грбу или Застави изврши било шта, исправи, дода, измијени или их употријеби као робни или услужни жиг, дизајн, или као било који други знак за обиљежавање робе или услуга, осим у случају да добије претходну дозволу од државног органа надлежног за послове културе; употријеби оштећени или за употребу неподобни Грб или Заставу; заставу постави тако да додирује тло или као простирку, завјесу и сл; у тексту или мелодији Химне приликом извођења изврши било какву измјену; изводи Химну на начин и у приликама који вријеђају углед и достојанство Црне Горе.
За прекршај из става 1 овог члана казниће се новчаном казном од 300 еура до 2.000 еура одговорно лице у правном лицу, физичко лице од 300 еура до 2.000 еура, а предузетник од 300 еура до 6.000 еура. За прекршај из става 1 овог члана може се изрећи и заштитна мјера одузимања предмета којим је извршен прекршај.
Такође, сходно Закону о јавном реду и миру правно лице које не истакне заставу или грб или употријеби химну Црне Горе, у случајевима кад је истицање предвиђено важећим прописима, казниће се за прекршај новчаном казном од 2.500 еура до 15.000 еура, предузетник од 500 еура до 5.000 еура, одговорно лице у правном лицу од 300 еура до 2.000 еура, а физичко лице од 300 еура до 1.000 еура или казном затвора до 60 дана. Такође, правно лице које на јавном мјесту, без одобрења или јавног позива, истакне или употријеби заставу, грб или други симбол друге државе, казниће се за прекршај новчаном казном од 2.500 еура до 5.000 еура. Предузетник који учини прекршај из става 1 овог члана казниће се новчаном казном од 500 еура до 5.000 еура, одговорно лице у правном лицу од 300 еура до 2.000 еура, а физичко лице од 100 еура до 500 еура или казном затвора до 30 дана.

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?