Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЕВРОПСКИ ДАН СЈЕЋАЊА НА РОМСКЕ ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА: ИЗЈАВА ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА

Објављено: 31.07.2020. 23:26 Аутор: ПР служба

Црна Гора и њена Влада имају посебан и подржавајући однос према меморизацији свих кршења људских права.

Министарство за људска и мањинска права се придружило обиљажавању Другог августа - Европског дана сјећања на ромске жртве холокауста у Другом свјетском рату. 

Тим поводом Националној библиотеци Црне Горе “Ђурђе Црнојевић” је поклоњена литература из области историје, идентитета и културе Рома. Потребно је (про)ширити информације о укупној историји Рома и њиховом данашњем друштвеном и економском статусу. Култура Рома је и даље недовољно позната а у образовне и медијске програме треба укључити теме и питања из прошлости Рома и Египћана. 

Данашања Црна Гора почива на антифашистичким вриједностима утемељеним кроз народно ослободилачку борбу током Другог свјетског рата. Поносна и битна легитмација Црне Горе јесте да током рата није било прогона ромског народа. 

Холокауст над Ромима не смије бити непознат грађанима Црне Горе. Министарство за људска и мањинска права ће још активније сарађивати са Националним савјетом Рома и цивилним друштвом како би се кроз учење о прошлости осигурала боља будућност.

Европски парламент је 2015. године препознао 2. август „Европским даном сјећања на ромске жртве холокауста”, како би се одала почаст према пола милиона Рома који су убијени у Европи од стране нациста и режима који су их подржавали. 

мр Александар Саша Зековић

државни секретар у Министарству за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?