Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Европски дан језика

Објављено: 13.09.2021. 14:37 Аутор: Завод за школство

Удружења наставника страних језика из Црне Горе у сарадњи са Заводом за школство, позивају вас да активности и догађаје поводом обиљежавања Европског дана језика 26.9.2021. године, планиране у образовним установама или у сарадњи са локалним заједницама, најавите и промовишете на вебсајту Европског центра за модерне језике Савјета Европе који ове године обиљежава 20 година лингвистичке и културне разноликости.

Наставници из Црне Горе већ четири године имају могућност учешћа и најаве појединачних догађаја поводом обиљежавања и промовисања Европског дана језика. Удружење наставника енглеског језика Црне Горе ЕЛТАМ је координатор активности на националном нивоу.

На вебсајту Еуропеан Даy оф Лангуагес 26 Септембер (хттп://едл.ецмл.ат/) можете пронаћи материјал који ће вам послужити за припрему планираних догађаја у вашој институцији или локалној заједници.

Догађај/активност званично најављујете попуњавањем форме на вебстраници хттпс://едл.ецмл.ат/Евентс/ЕвентсДатабасе/табид/1772/лангуаге/ен-ГБ/Default.аспx.

У циљу повезивања активности на националном нивоу предлажемо сљедеће теме са којима би се могао повезати Европски дан језика:
Образовање за мир (Међународни дан мира, 21. септембар, овогодишња тема обиљежавања је "Рецоверинг беттер фор ан еqуитабле анд сустаинабле wорлд")
Образовање за одрживи развој
Еко-школе
Предузетничко учење
Моје вриједности и врлине
Образовање за демократско грађанство и људска права
Глобално образовање
Интеграција кључних компетенција
Школе за 21. вијек

Европски центар за модерне језике ове године организује догађај под називом “ЕДЛ'с Греат Баке-Офф“, који траје до 30.09.2021. године. Више информација о начину учешћа можете наћи на сајту (хттпс://едл.ецмл.ат/Ацтивитиес/20тхАнниверсарyГреатБаке-Офф/табид/3230/лангуаге/ср-Цyрл-РС/Default.аспx).

Такође је у току и позив за слање видео снимака на тему “ЕДЛ интернатионал хаппy биртхдаy“ - хттпс://едл.ецмл.ат/Ацтивитиес/Интернатионалхаппyбиртхдаyвидео/табид/3231/Default.аспx.

На сајту се налази и Приручник и Апликација језичких изазова који ће охрабрити ученике да изађу из својих сигурних зона и искористе бројне прилике које се нуде да вјежбају или уче више о језику изван контекста учионице. Више о апликацији и приручнику можете наћи на линку хттпс://едл.ецмл.ат/Ацтивитиес/Лангуагецхалленгеапп/табид/3225/Default.аспx.

И ове године Европски центар за модерне језике организује такмичење за ученике за најбољи дизајн мајице за промоцију Европског дана језика. Конкурс је отворен до 31.12.2021. године, а више информација можете пронаћи на сљедећем линку хттпс://едл.ецмл.ат/Ацтивитиес/ЕДЛТ-СхиртЦонтест/табид/3147/Default.аспx.

Захваљујући Европском центру за модерне језике и ове године је обезбијеђен промотивни материјал (постери, наруквице и оловке). За преузимање промотивног материјала, можете контактирати националну координаторку за обиљежавање Европског дана језика за Црну Гору на маил адресу елтам.едл.цоординатор@гмаил.цом.  

Кратак извјештај о одржаним активностима са фотографијама је потребно послати на адресу елтам.едл.цоординатор@гмаил.цом најкасније до 11.10.2021. године како би исти били сумирани и промовисани на националном нивоу. Извјештаји са фотографијама ће бити објављени на сајту Завода за школство и Фацебоок страници хттпс://www.фацебоок.цом/Еуропеан-Даy-оф-Лангуагес-ин-Монтенегро-112566376788000/?модал=админ_тодо_тоур.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?