Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Протокол о измјенама и допунама Споразума о трговинским аспектима права интелектуалне својине (ТРИПС) ступио је на снагу 23. јануара 2017. године

Објављено: 13.02.2017. 16:18 Аутор: Лазар Оташевић
Протокол о измјенама и допунама Споразума о трговинским аспектима права интелектуалне својине (ТРИПС) ступио је на снагу 23. јануара 2017. године

Протокол о измјенама и допунама Споразума о трговинским аспектима права интелектуалне својине (ТРИПС) ступио је на снагу 23. јануара 2017. године, у складу са ставом 3 члана X Споразума о оснивању СТО тј. достављењем инструмента ратификације од стране двије трећине чланица СТО. Измјенама и допунама ТРИПС-а се дефинишу нова и флексибилнија правилима интелектуалне својине у области јавног здравља, а која имају за циљ да се земљама у развоју и најмање развијеним земљама олакша приступ љековима, под условом да немају или имају ограничене капацитете за производњу својих генеричких верзија патентираних љекова, посебно у случајевима појаве епидемија. 

Црна Гора је завршила ратификациону процедуре још током 2013. године (9. септембар 2013. године). Закон о потврђивању Протокола о измјенама и допунама Споразума ТРИПС објављен у је у Службеном листу Црне Горе - "Међународни уговори", број 6/2013 од 24.7.2013. године. Када је у питању ЕУ, овај процес је окончан 2007. године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?