Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ИН МЕМОРИАМ: Веселин Р Ђурановић

Објављено: 29.12.2020. 20:43 Аутор: узд

У Подгорици је у 93. години умро Веселин Радованов Ђурановић, истакнути црногорски револуционар, учесник Народно-ослободилачког рата, ангажовани друштвено-политички радник.

Правни факултет завршио је у Мостару, активно је учествовао у обнови земље. Био је дугогодишњи успјешни предсједник општине Даниловград.

Више година је био на челу Матице исељеника Црне Горе, раду ове установе је дао немјерљив допринос. Организовао је Конгрес црногорских исељеника на Цетињу 1989.године, када су се по први пут у својој матичној држави окупили црногорски исељеници са свих континената.

За вријеме његовог мандата Матици исељеника је од стране Предсједништва СФРЈ додијељено високо државно признање-Орден братства и јединства са сребрним вијенцем, чиме је ова установа на своју двадесетпетогодишњицу оснивања добила награду ,,због нарочитих заслуга у његовању културно-просвјетних активности код југословенских исељеника као и знаћајног доприноса развијању веза са својом домовином..”

Током своје вишедеценијске радне каријере је био и министар у Влади Црне Горе (од 1978. до 1982). За свој дугогодишњи државни и друштвени ангажман је одликован Орденом заслуга за народ, Орденом рада, Орденом Републике, Орденом за војне залуге, а добитник је и Награде ослобођења Даниловграда.

Веселин Р. Ђурановић је био ангажован и у процесу обнове државности Црне Горе, остајући у потпуности вјеран , очувању црногорског идентитета, те његовању црногорске културне баштине.

Остаће упамћен као истински црногорски патриота који је активно ућествовао у друштвено политичком раду своје државе и до краја био посвећен идеалима антифажизма.
.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?