Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана симулациона вјежба на тему афричка куга свиња у оквиру Пројекта „Спремност земаља Балкана у случају појаве афричке куге свиња“

Објављено: 23.08.2021. 16:00 Аутор: УБХВФП
У организацији ФАО ( Организација за храну и пољоприреду Уједињених нација) 18. и 19. августа 2021. године у Подгорици је одржана симулациона вјежба на тему афричка куга свиња. Ова вјежба је дио ФАО пројекта асистенције балканским земљама у утврђивању и јачању сопствених капацитета за правовремену и сврсисходну реакцију у случају избијања афричке куге свиња, нароћито опасне заразне болести свиња за коју не постоји вакцина нити адекватна терапија. 

Група од 20 људи, запослених у сектору ветерине Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове и приватних ветеринара, под менторством ФАО експерата за здравље животиња, је симулирала реакцију ветеринарске службе у случају појаве афичке куге свиња у Црној Гори.

У току првог дана вјежбе изршене су двије посјете газдинствима у оквиру симулације сумње на болест и то једна на комерцијалној фарми и друга на малом домаћинству. Циљ ових теренских посјета је вјежбање спровођења процедура у случају постављене сумње на болест, укључујућу улаз на фарму и излаз из фарме уз поштовање свих биосигурносних принципа и мјера, клиничко и патоморфолошко испитивање, узорковање и спровођење епидемиолошког увиђаја – све на исти начин како би се одиграло и у случају стварне сумње.

Другог дана је настављено са активностима које су за циљ имале предузимање мјера на фармама у случају потврде болести, као и вјежбање стампинг оут процедура, укључујући депопулацију, нешкодљиво уклањање и дезинекцију. У другом дијелу вјежбе било је ријечи и о појави ове  болести код дивљих свиња. 

ФАО је 2019. године у Црној Гори организовао радионицу о биосигурносмим мјерама, афричкој куги свиња код дивљих свиња и биосигурности у лову. У 2020. години фокус је пребачен на онлине састанке и тренинге, а нешто касније за ову годину је планирана и серија тренинга за ловце како би се комплетирале активности на учвршћивању припремљености Црне Горе за појаву афричке куге свиња.

Иако љетњи период можда и није најбоље вријеме за теренске вјежбе, и ситуација са вирусом ЦОВИД-19 је непредвидива, вјежба је успјешно организована.


Све информације о болести афричке куге свиња, доступне су на сајту Управе, на следећем линку: 


Слике са симулационе вјежбе:

UBHVFP  UBHVFP
                                                                                                      
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?